2024-09-29 1424 浏览
自制long weekend,谂住同两个吃货去食餐好嘅。见到呢间餐厅KKday有优惠,大家都冇试过,就谂住去会一会佢啦。酒店地点唔就脚, book枱嘅时候已经知道,呢个唔系问题。我哋三件吃货未到六点到达餐厅,因为自助餐未开始,我哋就谂住行过圈睇吓有咩食啦。一望,心谂大镬,正所谓一眼睇晒,都唔使话行过圈望吓有啲咩,自助餐嘅位置好细,目测食物种类非常少。。。因为KK day预订,见到咁嘅情况都冇得缩沙,唯有就试吓佢啦,正面嘅我哋有谂过佢会唔会只系地方浅窄,但食物种类会不停更换,或者食物种类少,味道好好味呢(自我安慰中)。我吃货小熊习惯先食热盘,俾个胃Warm up吓,可以食得多啲嘢。第一样嘢攞嘅系串烧,咦。。。心谂,唔系啩,牛丸,芝士肠,烧㶶青椒。。。are you serious?隔离有一盘天㷌罗,望真啲,炸莲藕,炸四季豆,几只炸急冻蟹钳。。。我唔系寄望有天㷌罗虾,乜番薯同南瓜好贵咩?热盘方面非常容易介绍,因为得几样。炒西兰花(无肉),所谓嘅蟹肉炒饭(师傅唔记得落盐),红酒烩牛肉 (牛肉又干又冇味),蒸鱼(劲腥)。正常少少嘅有豉椒蛏子王( 但考牙力),胡椒炒蟹有胡椒味(好难得旧旧蟹肉都系

酒店地点唔就脚, book枱嘅时候已经知道,呢个唔系问题。

热盘方面非常容易介绍,因为得几样。炒西兰花(无肉),所谓嘅蟹肉炒饭(师傅唔记得落盐),红酒烩牛肉 (牛肉又干又冇味),蒸鱼(劲腥)。正常少少嘅有豉椒蛏子王( 但考牙力),胡椒炒蟹有胡椒味(好难得旧旧蟹肉都系霉嘅)。

见到隔篱枱食羊架,啲羊架好似风干冇煮过咁,又红又干。旧烧牛肉系well done,自问冇乜牙力去挑战佢。

海鲜有生蚝,虾,海螺,长脚蟹,青口。。。我本身食生蚝,但食过其他海鲜都系霉嘅,所以唔敢试生蚝。长脚蟹啲脚非常纤幼,剪开嘅时间非常考功夫,不过因为冇乜其他选择,佢啲肉尚算可以接受,所以食得最多系佢。

突然见到有人排队,唔执输又睇吓有乜,原来有半只焗龙虾。怀着兴奋嘅心食第一啖,又实,又腥,肉都系霉嘅。

佢最大嘅卖点系每人有只大闸蟹,会有专人去每张枱根据人头派俾你。点知啲蟹膏系苦嘅,舔吓都搞唔掂,完全食唔落。

刺身有四款,半件寿司都冇,刺身职员八点几已经收档。啲刺身出晒水,成滩水喺个碟度浸住啲鱼生,所以都冇食。

最𠝹櫈嘅位系甜品,有交行货嘅忌廉蛋卷,自称和菓子,完全唔想掂佢嘅芒果布甸, 好Hea嘅桂花糕。最过分系窝夫要自己整,
一碗碗蛋浆放晒喺度冇嘢冚住,佢𠮶个仲系门口位置,有部机喺度俾你自己整,实在太特别。

咁大个人第一次自助餐会食嘉顿餐包,加蘑菇汤,唔食真系饿住返屋企。

有一样唔嘢唔错,就系虫草花鸡汤,非常油,不过至少有味。

呢个自助餐,系唯一一次食完完全冇罪恶感,因为一啲都唔饱,不停问自己食过啲咩。

• 呢个问题太深