2009-11-22
系我既concept入面, 我成日都觉得所有卖粥既地方都一定好早开门. 我成日都觉得佢哋系要半夜就起身开始煲靓个粥底黎应付天光就黎买早餐既人! 所以当我𠮶日十点几黎到见到呢间粥舖居然未开门我就觉得好奇怪... 要成十一点先开舖, 咁佢哋咪唔驶半夜爬起身, 可以训晏d啰?因为黎之前无黎过or到睇. 其实我原先系想食牛脷酥再揾碗明火白碗黎一齐食. 点知呢到原来系无呢d野食! 见佢既wallpaper都系sell佢哋既拆肉泥鯭粥同糭. 我本身对有料既粥同系端午节以外既其他日子对糭都无咩兴趣, 不过一场黎到, 即本试试!呢鯭粥上枱时连住一句: 小心碎骨. 不过我谂呢句说话都系 "预警", 反正我食完一碗都食唔到一条骨出黎. 粥底好够甜, 鱼肉鲜甜. d泥鯭去晒骨啖啖肉咁真系好过瘾. 至于佢𠮶个所谓既享誉国际既咸肉糭. 被评为 "享誉国际", 我当然expect佢more than ok, 但老实说我只能话佢ok, 其实佢同我食开既糭唔系咁一样. 我由细到大食既糭d糯米比呢到既都要黏身d, 而且应该油dd, 呢到既确实无咁油, 不过好似都无咁好食! 唔系难食, 但因为太普通, 食完唔会叫人有印像
呢鯭粥上枱时连住一句: 小心碎骨. 不过我谂呢句说话都系 "预警", 反正我食完一碗都食唔到一条骨出黎. 粥底好够甜, 鱼肉鲜甜. d泥鯭去晒骨啖啖肉咁真系好过瘾. 至于佢𠮶个所谓既享誉国际既咸肉糭. 被评为 "享誉国际", 我当然expect佢more than ok, 但老实说我只能话佢ok, 其实佢同我食开既糭唔系咁一样. 我由细到大食既糭d糯米比呢到既都要黏身d, 而且应该油dd, 呢到既确实无咁油, 不过好似都无咁好食! 唔系难食, 但因为太普通, 食完唔会叫人有印像, 更加枉论成为我心目中既 "享誉国际". wallpaper其中一张话佢系全港第一,实在真系唔明. 或者, 我同国际标准有距离啦!