入黎大埔真系好多嘢想买,好多时尾站都一定系黎榕基买卤水斩料返屋企加𩠌,我哋全屋人都好钟意食佢嘅卤水,一来佢啲卤水好入味但系味道又唔会太浓,二来就系次次食完佢啲卤水,都唔会发喝。于是今次临走嘅时候又去榕基买卤水,每次去买嘅目标都好清晰,都唔使点样喺门口睇餐牌就可以直接入去点外卖,今次买咗卤水鹅片例牌,几只鹅颈,四两墨鱼同四两鹅肠。我好欣赏佢啲墨鱼同鹅肠系可以段两咁样买(二两起),咁令到我可以每样买少少买多几款唔同的卤水。返到屋企一打开已经系问到好香嘅卤水味,每次拎外卖嘅时候店员都好细心会同我讲解,返到屋企未食住可以将啲鹅片放入雪柜,临食前一小时拎返出嚟室温等佢自动解冻就可以,再将卤水汁加热直接淋面就可以食用,咁样鹅片嘅肉质依然可以保持得好好。

2024-06-07
  • 鹅片拼豆腐