终于又到咗疯狂出海钓墨鱼嘅时间,🎣上个星期六晚约咗喺西贡上船,今次我竟然难得地冇迟到,仲早咗成个钟添😎有个都系早到咗嘅朋友就叫埋我一齐食个early dinner 🍽️原来大家对自己钓墨鱼嘅实力都好冇信心😂惊今晚冇嘢食要打定底我哋见到市场街果边有间cafe个装修都几OK,就入咗去试下。一入到去就见到间餐厅好有怀旧feel,摆咗好多旧玩具旧漫画响度做摆设。与其话系一间cafe,不如话佢系一间博物馆都唔算过份。题外话,呢度仲有好多近期好收得𠮶套港产片嘅宣传海报,我朋友笑住同我讲佢老婆最近都变咗「刘太」,估唔到嚟到西贡都见到「刘生」😂首先我哋嗌咗个前菜「法式焗田螺」,有咬口之余仲够弹牙,最紧要啲田螺够哂肥美,唔错👍又嗌咗一份「美国安格斯西冷」同埋「挪威三文鱼扒」🐟,厨师功力好够,两块扒都煎得好香,而且唔会煎到过晒火喉,变得好干身或者柴皮。尤其是三文鱼,食嘅时候更加系食到入面嘅嫩滑,非常好。我哋仲嗌咗个「碎蛋沙律三文鱼牛角酥」,佢呢度嘅牛角酥系可以自己拣配料嘅,例如可以拣烟鸡肉、烟三文鱼、烟鸭胸、烟猪手肉、芝士、碎蛋沙律、吞拿鱼、火腿或者蕃茄都可以任拣两款。呢个牛角酥份量好足够,同埋「碎蛋沙律+
终于又到咗疯狂出海钓墨鱼嘅时间,🎣
上个星期六晚约咗喺西贡上船,
今次我竟然难得地冇迟到,
仲早咗成个钟添😎
原来大家对自己钓墨鱼嘅实力都好冇信心😂惊今晚冇嘢食要打定底

我哋仲嗌咗个「碎蛋沙律三文鱼牛角酥」,佢呢度嘅牛角酥系可以自己拣配料嘅,例如可以拣烟鸡肉、烟三文鱼、烟鸭胸、烟猪手肉、芝士、碎蛋沙律、吞拿鱼、火腿或者蕃茄都可以任拣两款。呢个牛角酥份量好足够,同埋「碎蛋沙律+三文鱼+牛角酥」呢个铁三角组合,真系令人难以抗拒😍

饮品方面,嗌咗一杯「冻焦糖芝麻」同埋一份「云呢拿雪糕咖啡」🍧。先讲下个「冻焦糖芝麻」,我开头惊会太甜,但系饮落反而会有一阵芝麻嘅香味出嚟,整体嚟讲我觉得好平衡。

另一方面个「云呢拿雪糕咖啡」,又系好正,我偷饮咗几啖,同样地我都系觉得好平衡,啲咖啡味唔会太浓,云呢拿雪糕嘅甜味又唔会遮晒啲咖啡味。我个人觉得可以做到「平衡」呢件事系好考功夫㗎!☕️

整体嚟讲,呢一间cafe无论系装修到食物,前菜到饮品,都做得好。唔通呢啲就系叫做隐世餐厅😂

食完呢餐之后上船,食到饱晒嘅我哋都冇咩心钓墨鱼,可以专心饮啤酒吹水喇🥳🍻
法式焗田螺
美国安格斯西冷