买咗包500g豆 House Blend Gena。系100% Ethiopia Blend。上次饮过觉得OK,唔系非常出色果只,但OK饮得过嘅。㖊日见到仲要正价$208,我今日先有时间过去竟然见到减到$166.4,觉得几平咁。但买完睇下包豆今个月2号炒,即系炒咗近一个月。认真冲咖啡嘅人都知道咖啡豆炒好放一星期到peak,可以开始饮,然后味道就会一路走下坡。所以一个月大嘅咖啡豆就开始被分类为唔新鲜嘅咖啡豆。而一般roaster都系接单先开始炒豆,1-2日内到货。叫得Roaster即使摆响shelf卖我都expect一星期以内炒先叫对版。以咖啡豆新鲜度计,Hazel & Hershey系绝对系below par. 基于哩点,我唔能够将佢分类为roaster,只可以将佢分类成一间顺便卖豆嘅cafe.至于系咪因为discount所以卖唔新鲜嘅豆呢?我又觉得无必然关系。我相信我如果系㖊日去用正价买都系买到哩批豆。而我上次买无discount,印象中都系唔多新鲜。所以哩个系常态,唔系偶然。大家帮佢买豆就考虑下自己对新鲜度有咩要求。在于我嚟讲,平均$66.6 / 200g我都仲可以勉强叫自己原谅佢

至于系咪因为discount所以卖唔新鲜嘅豆呢?我又觉得无必然关系。我相信我如果系㖊日去用正价买都系买到哩批豆。而我上次买无discount,印象中都系唔多新鲜。所以哩个系常态,唔系偶然。大家帮佢买豆就考虑下自己对新鲜度有咩要求。在于我嚟讲,平均$66.6 / 200g我都仲可以勉强叫自己原谅佢。正价我就一定一定不能接受。

另外见到有人话佢service差。又啱㖞。我入到去几个staff望我一眼然后就ignore我,攞完走都无人多谢你光顾。当时只有1个客坐响度自己饮紧嘢,一个客响counter有一个staff/老细(?)同佢讲紧嘢。全间舖有3个staff,即系1个serve紧客,2个发呆等收工中。今时今日咁嘅服务态度又真系...100分!

2024-12-29
外卖自取