2017-11-16
旺角楼上边炉店真系多到你唔知点拣好,位于弥敦道飞达商业大厦3楼嘅大笪地火锅,可以话人气非常! 慕名而来,相约家姐收工食番转靓靓花胶鸡煲,同埋必点安格斯牛! 订左9点,铺面爆满,等多15分钟先入座。楼面光猛,全部都系卡位、大枱,空间够大, 8个10个人一齐边炉无难度。一坐低就即刻叫左个靓靓花胶鸡煲-半只鸡($218)。店员效率非常高,系我哋仲拣紧配菜时候,已经快速端上鸡煲啦!后面仲有成大碟主角-花胶筒!帮我地剪好晒鸡件,跟手落埋成盘花胶落锅。配菜拣左手切安格斯牛肉($158)、海胆包心丸($28)、娃娃菜($32)、龙口粉丝($32)。落完单后,看到笔筒上一句:你负责挣钱养家,我负责貌美如花。又几有意境~等食时候,望到楼面挂起左一包包嘅花胶筒仔,十分趣致,望梅止渴一下。顺便调埋个酱汁。鸡汤好浓,一点都不肥。我同家姐饮左好多碗先起筷。鸡件非常肉质嫩滑,唔会见红。啖啖滋味,较低温度,慢慢食,唔怕煮到老晒。而花胶筒煲左十几分钟系未到最好食嘅时候,仍偏干硬身。食住其他配菜先。手切安格斯牛肉非常好大盘!数数都有十几块,纹路清晰,厚度刚好。渌左七八秒入口,很鲜甜,必食之选!海胆包心丸、娃娃菜和龙口粉
手切安格斯牛肉非常好大盘!数数都有十几块,纹路清晰,厚度刚好。渌左七八秒入口,很鲜甜,必食之选!海胆包心丸、娃娃菜和龙口粉丝徐徐送上。海胆包心丸其实应该系酱爆类,轻轻一按已经爆晒汁出黎,丸控表示很好味。由于花胶鸡汤味道非常浓厚,连埋粉丝食,可以讲系吸收晒汤底精华,试问又点会唔滋味呢。开头调的酱汁,一滴都无点过,滚熟入口已经好好味。捞捞下野食,捞起左块底垫。原来系防止平时打边炉最怕嘅黏底问题,呢个位都几贴心。
食到11点都仲咁热闹!
menu 如下: