今日到深水埗买电脑,又系要一个毒男四处揾食既时候,深水埗食既选择有好多,最后都决定简左食呢间周记油渣面,点解想食??细路哥时老豆带我食过一次,念念不忘!!见呢间大大个招牌打正旗号食油渣面望望入面又坐无虚席㖞,应该都有口埤呱!!入到黎,望望餐牌先啦…好肚饿…除所讲既招牌油渣面,仲有饭,小食同其他面类可供选择,但眼看入到黎,99.9%既人都系食猪油渣面,咁我都将会系其一,咁呢度油渣面有分大$36同细$30碗,咁扬手叫伙记要碗细嘅,话都无咁快三分钟左右就送到台面,细碗size其实都适中ok, 面条系用粗面,料都算多,但唔多似我认识既猪油渣啰,我食粉面有一习惯,会先饮啖汤其实见到色水,都心里有数,系无味,应该就系煮面水黎,咁可以落调味料嘅反而呢个要赞,有葱,鱼露,冬菜同菜甫,咁我样样都有加,整好晒就开始食啦,面质普通,无甚特别,入口林林的,到猪油渣………草泥马!猪油渣?唔香唔脆,林啤啤,像食有皮既肥膏肉咁……而且猪油渣系肥膏炸出黎家嘛…完全颠覆我既猪油渣认知,但唯一令我感觉好食嘅,系个辣菜甫菜甫入面有捞埋雪菜,爽口,而且味道,辣道都足够,系咸左啲,可能碗汤无味就系咁原因,拎菜甫吊味,而菜甫令碗
望望入面又坐无虚席㖞,应该都有口埤呱!!
入到黎,望望餐牌先啦…好肚饿…
菜甫入面有捞埋雪菜,爽口,而且味道,辣道都足够,系咸左啲,可能碗汤无味就系咁原因,拎菜甫吊味,而菜甫令碗面确实系有加分,但大致上都系难食
好难相信会坐无虚席…

2016-01-05
  • 菜甫