2017-12-24 397 浏览
星期五入咗赤柱逛下食下嘢。平时见市集生果铺门口成日大排长龙有人等位,由于今日是平日,只有一两个人等,所以入去睇吓有乜食。啲人应该系等门口𠮶间「泗益」茶餐厅食西多士......但见冇位,所以去咗隔离𠮶间「民益」食鱼蛋粉。一坐低就有几只「豆豉」飞来飞去,有啲想转呔,但最后都叫咗碗鱼蛋粉、油菜同奶茶。档口只有两个人做嘢,一个负责煮面,一个负责落单同上食物。地方细细只有六七张枱,而且坐唔满,只见厨师系咁煮,但煮极都轮到我哋张枱,只见阿姐成日攞咗啲麺出去唔知边度!等咗好耐,又催咗几次,速度简直超慢,有啲唔耐烦!另外𠮶个阿姐成日藤来藤去,好似好忙咁,隔离新来𠮶两个客人想叫汽水,阿姐都叫佢自己去啰!客人都O晒嘴最后鱼蛋粉终于嚟咗,好彩都ok,啲面幼身而且几滑口,鱼蛋都有鱼味及口感ok。奶茶味道有大排档风味,但比想像中细杯!油菜都好细碟,好似一棵生菜都唔够!不过都几爽口。不过基于环境质素同速度,应该都唔会再有下次了。

油菜都好细碟,好似一棵生菜都唔够!不过都几爽口。

不过基于环境质素同速度,应该都唔会再有下次了。

2017-12-22