呢间叫 PROTON 嘅 #元朗Cafe 开咗差唔多 3 年,就喺永年士多对面。佢喺区内都几受欢迎,特别系自家制手工意大利面同甜品,听讲都好多人推介,睇相都觉得吸引!佢嘅水泥装修加上门口嘅黄色射灯打卡位,经过都会好易认到呢间 Cafe 🛋️✨ PROTON 嘅晚市 +$58 就可以升级成套餐,包括有头盘、甜品同饮品。餐牌选择都几丰富,除咗手工意粉,仲有汉堡同各式扒类,小食同少量酒类饮品等,今次我同老公就试咗佢哋嘅套餐。头盘:樱花虾、虎虾、金柚泰式田园沙律 (跟餐) 沙律菜新鲜,配埋金柚同泰式酱汁,微酸醒胃 🦐 法式干邑龙虾汤 (跟餐) 每啖都系龙虾鲜味,干邑香气提升咗整体味道层次!龙虾半边、虎虾、蟹子虾子龙虾汁手工意粉 ($198) 龙虾夹住块柠檬 (笑咗🍋‍🟩🦞) 咁 Cute 得唔得㗎!意粉份量算大,香煎美国龙虾、虎虾弹牙,意粉粗身兼食得出系新鲜制作,好挂汁入味,仲有大啡菇,正!烤西班牙伊比利亚战斧猪扒 ($268) 猪扒肉味香浓,部分肉质松化,口感同味道超出预期,#好食 🍖蓝莓芝士蛋糕 (跟餐) 入口香滑,甜度适中,牛油饼底同薄薄一层蓝莓酱果香浓郁,跟餐嚟讲算几大件 🫐 污糟提拉米

樱花虾、虎虾、金柚泰式田园沙律
头盘:樱花虾、虎虾、金柚泰式田园沙律 (跟餐)
沙律菜新鲜,配埋金柚同泰式酱汁,微酸醒胃 🦐
法式干邑龙虾汤
法式干邑龙虾汤 (跟餐)
每啖都系龙虾鲜味,干邑香气提升咗整体味道层次!
龙虾半边、虎虾、蟹子虾子龙虾汁手工意粉
龙虾半边、虎虾、蟹子虾子龙虾汁手工意粉 ($198)
烤西班牙伊比利亚战斧猪扒
烤西班牙伊比利亚战斧猪扒 ($268)
猪扒肉味香浓,部分肉质松化,口感同味道超出预期,#好食 🍖
蓝莓芝士蛋糕
蓝莓芝士蛋糕 (跟餐)
污糟提拉米苏 Dirty Tiramisu
污糟提拉米苏 Dirty Tiramisu (跟餐 +$48)
想试招牌甜品?加 $48 就可以食到原价 $80 嘅 PROTON 甜品系列!软芝士加上有酒香嘅软手指饼,甜度适中。如果再湿啲、酒味再浓啲就更完美 (纯属个人喜好)!
Apple, Pineapple, Guava & Kale Juice 同 Rising Sun Pineapple, Lemon Gin Vodka (跟餐 +$78)
绿色𠮶杯有羽衣甘蓝同几种水果,清新又健康。红色𠮶杯菠萝味香甜,酒精味适中都几消暑 🍹
题外话/补充资料: PROTON 环境舒适,系 #宠物友善餐厅,有室内外座位。门口有张黑色梳化同餐枱,可以一边食嘢,一边同主子打卡 Selfie!
法式干邑龙虾汤
烤西班牙伊比利亚战斧猪扒