2017-08-03 3343 浏览
相信一讲起「战斗碗」都会即刻谂起东宝小馆。呢个地方真系好传奇,大排档都可以咁旺场,全因个气氛超hyper,老板伙记都好玩得!有兴趣的话,甚至可以youtube睇片,真系好特别 - 特别high!是晚带外地朋友嚟试试呢个咁有香港特色嘅大排档,我当然唔系第一次嚟,某几款招牌菜次次都会叫:椒盐九肚鱼 – 炸粉好薄但好脆,九肚鱼肉质滑,即使系炸嘢都唔会唔新鲜。豆腐时菜鱼云汤-都几大碗,而且鱼汤煲到奶白色,入哂味!黄金虾 – 好大只虾虾虾,咸蛋黄少得好香,有人连壳都食埋!败家仔炒饭 – 所谓败家仔,就系用上瑶柱虾粒来炒饭,其实好饱肚,食哂都唔败家嘅~最后当然要啤一啤啦,用只战斗碗饮啤酒真系特别爽呀!!我仲留意到伙记哥哥对水鞋边系自己剪出个pattern,fashionable起上嚟,连水鞋都唔放过!
相信一讲起「战斗碗」都会即刻谂起东宝小馆。

椒盐九肚鱼
豆腐时菜鱼云汤
豆腐时菜鱼云汤-都几大碗,而且鱼汤煲到奶白色,入哂味!
黄金虾
黄金虾 – 好大只虾虾虾,咸蛋黄少得好香,有人连壳都食埋!
败家仔炒饭
最后当然要啤一啤啦,用只战斗碗饮啤酒真系特别爽呀!!
2017-08-02
椒盐九肚鱼