2015-06-13
平时食完晚饭会到楼下散步, 穿梭横街窄巷让肚皮松一松,唔知大家觉唔觉得香港嘅街太光啦, 招牌大得可以横跨马路, 望上天空是白色的, 好像跟白天冇分别, 还是喜欢颜色较暗黄街灯, 静静地在马路上为回家的人引路今日偷懒唔煮饭, 黎到经过数次都坐满人的星加坡餐厅大约九点嚟到, 刚岩有一枱客人离开, 我地就有位啦^^招牌辣椒板面$48(5/5)将配料放得整整齐齐, 有鱼仔干, 菜莆, 自制辣椒酱, 葱花及温泉蛋, 板面似系米线, 搅拌后材料平均咁挂满面上, 散发岀阵阵香味! 要趁热食呵~还有肉丸高汤同时奉上, 马来西亚朋友说非常传统!!亚罗街沙嗲串 $28/3串 (3.5/5)猪肉腌得好入味, 虽然有点干身, 但旁边嘅串烧酱甜甜的, 好多花生脆更加口感之余味道都好丰富TEH TARIK $28 (4/5)设计到跟加大装束牛奶盒子一样, 没有不点的理由 裹面除了奶茶还有些什么? 在此卖个关子 嘿嘿奶茶香甜, 冰不多唔错Nasi Lemak $58 友人的饭 虽无试食到不便定分, 但用芭蕉叶用底, 诚意可嘉!!推介此餐厅 4.5/5 几款食品卖相卖精致整齐零舍开胃, 好几个调味料都系自家制相当
唔知大家觉唔觉得香港嘅街太光啦, 招牌大得可以横跨马路,
望上天空是白色的, 好像跟白天冇分别,
还是喜欢颜色较暗黄街灯, 静静地在马路上为回家的人引路
今日偷懒唔煮饭, 黎到经过数次都坐满人的星加坡餐厅
大约九点嚟到, 刚岩有一枱客人离开, 我地就有位啦^^ 招牌辣椒板面$48(5/5)
还有肉丸高汤同时奉上, 马来西亚朋友说非常传统!!
猪肉腌得好入味, 虽然有点干身, 但旁边嘅串烧酱甜甜的, 好多花生脆更加口感之余味道都好丰富 TEH TARIK $28 (4/5)
设计到跟加大装束牛奶盒子一样, 没有不点的理由
裹面除了奶茶还有些什么? 在此卖个关子 嘿嘿
奶茶香甜, 冰不多唔错 Nasi Lemak $58
友人的饭 虽无试食到不便定分, 但用芭蕉叶用底, 诚意可嘉!! 推介此餐厅 4.5/5 几款食品卖相卖精致整齐零舍开胃, 好几个调味料都系自家制相当独特, 墙上嘅涂鸦系几个星加坡地标, 再代入几位负责人嘅样子, 有意思又得意! 见其他食品都好吸引, 会再有下次
平均消费 $81, 2个人, 1个小食+2个饭面+1个飮品
古月 Ancient Moon
星期一至六: 12:00-22:00 (21:45截单)
北角锦屏街29号A舖地下
Tel: 3568 4530