2016-11-13 524 浏览
朋友住大角咀, 介绍我去一间新开 嘅餐厅食饭, 成间餐厅个装修好型, 有中原一点红的感觉,喺𠮶条街嘅位置好型好显眼。服务员友善地递咗餐牌畀我哋, 仲介绍咗呢度嘅特色食物- 手工卷物同甜品伊甸园畀我哋, 既然介绍得就试下啦, 另外仲叫咗个黑松露芝士忌廉汁配美国炸薯条食㖭!黑松露芝士忌廉汁美国炸薯条$58, 但系大大碟,薯条又粗又长, 见佢色泽金黄都炸得唔错, 薯条上洒咗啲调味粉, 仲淋左好多黑松露芝士忌廉汁, 黑松露味香喷喷, 芝士辣辣仲系 融嘅,所以 仲有一条条嘅芝士丝, 黑松露配芝士忌廉汁系绝配, 呢个配搭冇得输。 最正嘅系有大碟又抵食。手工芝心酿菠菜鱼卷$118, 好欣赏呢间小店别出心裁嘅配搭, 外面用咗一层 酥皮包住芝士,菠菜及龙利柳一齐 焗, 见到 外面层皮焗得好像酥酥脆脆, 但淋上了芝士忌廉汁, 口感咬落去一点也不干,是软淋淋的,因已吸收了芝士忌廉汁, 本身成个手工物及内里包著的菠菜及龙利柳是不多调味的, 整个咸味只靠芝士忌廉汁提供, 被包著的龙脷柳 焗完之后一点也不干身且很香滑, 而且芝士忌廉汁是混合了蟹子粒, 一啖手工卷物伴著满满蟹籽粒的芝士忌廉汁咬落去再逐粒逐粒的爆开,
手工芝心酿菠菜鱼卷
手工芝心酿菠菜鱼卷$118, 好欣赏呢间小店别出心裁嘅配搭, 外面用咗一层 酥皮包住芝士,菠菜及龙利柳一齐 焗, 见到 外面层皮焗得好像酥酥脆脆, 但淋上了芝士忌廉汁, 口感咬落去一点也不干,是软淋淋的,因已吸收了芝士忌廉汁, 本身成个手工物及内里包著的菠菜及龙利柳是不多调味的, 整个咸味只靠芝士忌廉汁提供, 被包著的龙脷柳 焗完之后一点也不干身且很香滑, 而且芝士忌廉汁是混合了蟹子粒, 一啖手工卷物伴著满满蟹籽粒的芝士忌廉汁咬落去再逐粒逐粒的爆开,感觉很爽很过瘾。
伊甸园甜品
伊甸园 Waffle
伊甸园甜品-$118, 其实是 杂果窝夫伴雪糕. 雪糕有三种味畀你拣两种, 包括云呢拿朱古力及绿茶, 最后我哋都叫咗朱古力同绿茶。 窝夫甜品即叫即整, 需时等候, 但倾下偈唔经唔觉好快就上枱。 成碟窝夫雪糕份量好大, 总共有四大块 厚厚的 窝夫, 上面满布习惯粒包括士多啤梨,奇异果,芒果 同香橙等… 雪糕旁边仲有个玫瑰果酱, 呢个玫瑰果酱令我出奇地惊喜。 首先呢个窝夫整得好好味,因为佢唔会太干太硬而且有少少质感似松榚, 但系 外面脆内面 烟韧嘅, 佢个玫瑰果酱食简直系感觉清新而且开胃, 一放落口已经食到佢好明显嘅玫瑰花味, 有花香且带点酸甜, 真系令到你食多两啖窝夫都唔怕滞, 你可以选择窝夫唔点玫瑰果酱,而系放雪糕或者忌廉 一齐食, 但我觉得窝天配雪糕或忌廉冇佢配呢个玫瑰果酱咁好食咁有惊喜啰!
鲜芒香橙梳打
饮品叫左杯鲜芒香橙梳打$38, 都好大杯嘅,而且香橙同芒果味好浓郁,仲有好大粒嘅芒果肉喺里面畀你食, 食嘢想饮返啲清新嘅饮品,呢个选择都唔错。
埋单同个friend 每人180蚊,食到好饱同好满足。
2016-11-10
伊甸园甜品