2017-12-14 3181 浏览
早前同左屋企人出去食饭,见大围有间由1988年就开始营业的传统客家菜餐厅。我同细妹都未食过客家菜,所以就一齐去试试。先黎一份「手剁猪肉煎酿豆腐浸客家蛋角」,煲仔上的菜式,有香浓的汤浸住菜、蛋角及酿豆腐。蛋角有预先煎香,就算浸住汤都无阻它的香味及口感。蛋角内都有酿到肉。另外,个煲仲有手剁猪肉酿豆腐。我们仲叫左碟「原条洪兴酿鲮鱼」。餐厅先将整用整条鱼肉拎去酿,再将酿鱼肉砌返一条鱼形。鱼肉无骨唔腥,煎得好香!个汁仲非常衬tim!「扬州炒饭」都几有镬气,配料足炒得又均匀。「金银蛋时菜」味道咸左少少,不过皮蛋同咸蛋都好足料,唔似其他餐厅得几片。主角「酥皮八宝鸭」到了!系香脆的脆皮内,就系鸭肉及香软糯米饭。份量非常大入面仲有咸蛋黄tim!呢间味道都唔差,如果去开附近值得去一试,因为好多手工菜式系市面都好少见。另外,大家去食饭记住㩒定cash,因为餐厅只系收现金架。

手剁猪肉煎酿豆腐浸客家蛋角

蛋角有预先煎香,就算浸住汤都无阻它的香味及口感。
手剁猪肉煎酿豆腐浸客家蛋角

蛋角内都有酿到肉。
手剁猪肉煎酿豆腐浸客家蛋角

另外,个煲仲有手剁猪肉酿豆腐。

原条洪兴酿鲮鱼

鱼肉无骨唔腥,煎得好香!个汁仲非常衬tim!

「扬州炒饭」都几有镬气,配料足炒得又均匀。
扬州炒饭

金银蛋时蔬

主角「酥皮八宝鸭」到了!
香酥八宝鸭

系香脆的脆皮内,就系鸭肉及香软糯米饭。

份量非常大
香酥八宝鸭

入面仲有咸蛋黄tim!