2014-04-20
日本野自己本身都几钟意,而朋友群对日本野简直系疯狂,十餐可能有十一餐都想食日本野。赞岐乌冬系香港又唔算太普及、唔算太多人食,可能唔太出名喇,加埋又比拉面既风头抢哂自然无咩人拣。今次朋友就叫左我去食赞岐乌冬,感觉都几新奇有趣, 但结果又无令我失望, 又唔洗排队排到傻又有好野食。佢地话日本丸龟制面,终于黎到香港开分店、劲开心咁话,而且价钱仲ok唔会太贵。所以就叫左我一齐去食。野食同水准一睇就知同香港食日本野既铺头唔同,几有感觉嫁。都算系吸引住左我。佢个度就一条龙服务,由煮面到完成野食、全部都系你眼前整既,由煮乌冬,D气系咁飞上黎,再经人手过冷河、之后配埋自己钟意既汤底仲可以自由配上唔同既炸物,好似鱿鱼天妇罗、炸虾、炸蕃薯、炸鸡等等既小食,最后就有一碗几正既赞岐乌冬最后走个阵先睇到收钱机附近,原来有生葱粒和一些调味料比我地自己去拣,应该都几正。