2014-01-26
13.Dec.2013 (FRI)太忙了, 而家先有时间写食评. 朋友生日, 所以拣左哩间餐厅. 一个月前已订枱, 当晚我地抵达时大约6.30pm, 可能时间算早, 所以唔太多人. 餐厅送左个细细杯o既MUSHROOM SOUP, 味道好好, 值得叫一个汤去慢慢享受. 我地两个人, 所以只系点左两个主菜 + 一个甜品. 1) DELUXE CHILLED SEAFOOD MOUNTAIN - HKD1,480.本人自己觉得哩度出名食扒, 所以当我朋友点哩个海鲜时, 我都无咩期望. 果然, 整体唔突出, 由于无咩期望, 所以亦没有太大失望.2) RIB EYE STEAK 16OZ / 450G - HKD788.哩个Rib Eye Steak系我最期待品尝的.小插曲: 我朋友平时完全不能食有血o既扒, 所以当我朋友点菜时, 点左6-8成熟.但系餐厅职员建议我朋友可以试下5成, 因为职员话哩度5成都唔见血.反正到时唔ok, 可以拎返入去再煮;所以最终我朋友大胆地叫左一边系medium.而另一边我就叫左medium rare.结果. . . 出o黎效果真系几好, 好好味.几十款刀 + 几
13.Dec.2013 (FRI)
餐厅送左个细细杯o既MUSHROOM SOUP, 味道好好, 值得叫一个汤去慢慢享受. 我地两个人, 所以只系点左两个主菜 + 一个 甜品.
果然, 整体唔突出, 由于无咩期望, 所以亦没有太大失望. 2) RIB EYE STEAK 16OZ / 450G - HKD788.
哩个Rib Eye Steak系我最期待品尝的.
反正到时唔ok, 可以拎返入去再煮;
所以最终我朋友大胆地叫左一边系medium.
而另一边我就叫左medium rare.
结果. . . 出o黎效果真系几好, 好好味.
几十款刀 + 几十款盐, 对于我o黎讲好似啅头.
不过, 我拣个把刀又真系几好切o既. 3) Alaska on Fire - HKD298.
哗, 哩一个甜品, 我真系要比个DISLIKE.
如果我无记错, 入面有'焦糖'、'青苹果'及'无花果'味的雪芭.
我同我朋友两个都好唔钟意食.
特别系'无花果'味o既雪芭; 我地不太慬得欣赏.
成个甜品, 我地只系食左几啖, 就已经无再食.
哩个甜品, 令到成餐饭美中不足.
未能划上完美o既句号. 可惜, 可惜. 总结:
服务: 5 星级的服务, 有内性又细心.
价钱: 昂贵
味道: '扒'可以值得一试; 其他没有什么特别.