2024-01-22
平时男友都比较忙,有时周末都要加班,难得呢排得闲可以陪我多D,今日lunch男友就带我去来呢度撑枱脚,餐厅位置方便就脚,餐厅装潢以黑色为主好有格调。我地叫左个好多野食,包括:✨泰镬小食拼盘========春卷,外皮炸得金黄酥脆,内部包裹著丰富的蔬菜和香料,口感鲜嫩。虾饼鲜嫩多汁,口感弹滑,鲜香诱人。鱼饼则以鱼肉为主料,口感鲜美。鸡丸鲜嫩多汁,搭配上泰式独特的调味酱汁,让其更加美味可口。鸡翼则经过烤制,外皮酥脆,内部肉质鲜嫩多汁。✨兰王蛋香叶辣肉碎饭========饭上铺满了香叶辣肉碎,蛋香四溢。这道菜肴口感丰富,辣肉碎的香辣味与蛋香的鲜美相互融合。✨柚子鲜虾沙律========今次试咗一款柚子鲜虾沙律🥗,味道真系一流👍!首先,鲜虾🦐弹牙得嚟唔会过火,每一啖都充满海鲜嘅鲜甜,同柚子嘅清新果香完美配合。柚子嘅微酸同虾嘅鲜美,加上爽口嘅生菜底,令沙律层次感十足。炸蒜片打咗个底,带出无比嘅香脆口感,咬落去嘅时候仲有一种音乐感🎵,令人好难抗拒。调味方面都做得好好,不太咸也不过甜,仲有啲醋嘅提味,食落去爽口得令,一啲都唔腻口👄。沙律里面嘅食材看得出都系精心挑选,新鲜柚子🍊,既清新又健康。加埋几只质
我地叫左个好多野食,包括: ✨泰镬小食拼盘========春卷,外皮炸得金黄酥脆,内部包裹著丰富的蔬菜和香料,口感鲜嫩。虾饼鲜嫩多汁,口感弹滑,鲜香诱人。鱼饼则以鱼肉为主料,口感鲜美。鸡丸鲜嫩多汁,搭配上泰式独特的调味酱汁,让其更加美味可口。鸡翼则经过烤制,外皮酥脆,内部肉质鲜嫩多汁。
沙律里面嘅食材看得出都系精心挑选,新鲜柚子🍊,既清新又健康。加埋几只质感极佳嘅虾,真系令人食指大动。炸蒜片喺视觉同味觉上都添咗好多分,令成个沙律好有层次🌟。每一口都有惊喜,无论系味道定系口感,都一绝🎉。
最后,仲要赞下佢地嘅摆盘,颜色搭配非常和谐,青绿嘅生菜底盘配上金黄色嘅炸蒜与微橙红色嘅鲜虾,简直美味又好看,十分吸引眼球💖。呢种轻盈而又不失风味嘅组合,无论系午餐定系晚餐都适合,令人百吃不厌🍴。总体嚟讲,这款柚子鲜虾沙律绝对系好值得推介嘅美食,大家唔好错过咗呀!🎉