2024-01-11
Royal Inn 位于铜锣湾皇室堡,见系新餐厅,又喺戏院楼下,所以收工去一探究竟。装修不错,中间有个喷水池仔。可惜佢编咗我坐中间半圆嘅枱,请问我同女朋友嘅体重都不高,挨落去个椅背,竟然会郁,唔通系考验我哋嘅core,食饭之余可以做吓gym?!一开始我落咗个牛肉他他,蟹肉意粉,同一份Sirlon。跟住问佢有咩生蚝,佢同我讲剩系得两种蚝,所以两种价钱,跟住有讲系咩产地嘅乜嘢蚝嘅,不过冇样睇,所以不敢叫。过咗几分钟,侍应过嚟同我讲冇牛肉他他。时间都仲系七点几,场来都应该得五成客人左右,竟然咁快卖晒牛肉他他。咁我就转咗个芝士沙律啦,沙律味道系不错嘅,亦都图文并乎,美中不足嘅系可惜菜量比较少,所以都不能够每一啖都有菜伴芝士。第二道蟹肉意粉,creammy嘅,蟹肉亦都够嘅,不过份菜嘅芦笋好似迷你版,不过不失。第三道西冷牛扒,我叫咗medium rare,上嚟嘅时候真系medium Rare嘅,可惜切落去完全冇肉汁,完全咬唔开,又冇乜肉味。咁我就当然向经理反映啦,我好婉转地同佢讲,可能系我嘅牙齿有问题,所以咬唔开。经理问我成数有冇问题,咁我都好坦白同佢讲冇嘅,都系medium Rare 三成,但佢
一开始我落咗个牛肉他他,蟹肉意粉,同一份Sirlon。
第三道西冷牛扒,我叫咗medium rare,上嚟嘅时候真系medium Rare嘅,可惜切落去完全冇肉汁,完全咬唔开,又冇乜肉味。咁我就当然向经理反映啦,我好婉转地同佢讲,可能系我嘅牙齿有问题,所以咬唔开。经理问我成数有冇问题,咁我都好坦白同佢讲冇嘅,都系medium Rare 三成,但佢竟然同我讲,咁即系四成熟,佢完全好似系教导我咁,咁我都好礼貌,咁同佢讲都系三四成都唔得啦,佢就话俾个折我。我当下同佢讲我唔系要折㖞,佢话个师傅同佢讲,因为系西冷,先会系咁,所以叫我转肉眼。佢讲到我好似无食唔出正常西冷同肉眼咁,喺我未饱嘅情况下,就转佢嘅肉眼试吓啦。佢又再问我叫几多成熟,我都重申多一次,我要medium Rare三成熟。喺等佢嘅肉眼之际,都有叫佢拎个drink menu睇吓嘅,似乎应该未有酒牌,所以我只能够干等。
到肉眼上左,肉质同肉味都有所提升,呢个价钱系正常嘅。到经理再过嚟同我询问意见嘅时候,咁我都好坦白,咁同佢讲真系进步咗好多。佢竟然同我讲,佢有阵时啲牙都咬得到,但系其实我本人都系一个年轻人,咬合力应该都唔会咁差挂。跟住再同我讲,呢个正正系肉眼同西冷嘅分别,我都只能够笑住答佢,系呀系呀。
都明白呢啲商场餐厅唔系食食材,主要都系嚟打卡,但系都应该俾少少诚意,礼貌同训练,唔好当啲客好似唔识食饭咁。
烤蕃茄布袋芝士沙律
蟹肉忌廉汁扁意粉