2021-07-29
位于西环嘅Nggy & 吾子厨房,之前食Good Good时经过,见到门口个日式庭园风玄关觉得好靓,一直好想试。的确入到去觉得成间铺散发一股令人安心同舒适嘅氛围,啲甜品除咗靓之外又好食又唔贵,性价比相当高。但讲到轻食方面,可以用一场恶梦嚟形容⋯⋯但整体嚟讲店员友善,地方又舒服,希望佢哋可以尽快调整吓个啲轻食嘅味道😿✧ 日式橙香焦糖蛋布丁 $𝟝𝟘睇个样就知呢只布丁嘅质地唔系好滑,而系比较实在𠮶种。我反而比较钟意呢只口感,好似可以更加突出鸡蛋嘅味道。个橙味令个布丁比较清新唔会太溜,焦糖个苦涩甜味亦都做得啱啱,好令成件事好夹。✧ 4.3牛乳富士山奶酪 $𝟜𝟠本身以为呢个咁cute嘅Panna cotta净系for打卡靓,点知劲好食!😻😻😻 个人觉得好食过焦糖蛋布丁😉 个牛乳味好浓密,入口香醇,送咖啡好啱🥰✧ 士多啤梨伯爵茶果酱配牛乳滑蛋多士 $𝟠𝟠明明之前先讲完多士呢样嘢好难失手,上天可能见我太嚣张啦,即刻就畀咗两个so far人生食过最唔好食嘅多士我叹⋯⋯对唔住,我知错喇,原来出事嘅多士系可以炒车炒成咁⋯⋯😞首先上嘅系果酱滑蛋多士,一睇到个样时,都知今铺濑野了😹 𠮶个「炒蛋」其实只系一块薄
日式橙香焦糖蛋布丁
✧ 日式橙香焦糖蛋布丁 $𝟝𝟘
4.3牛乳富士山奶酪
✧ 4.3牛乳富士山奶酪 $𝟜𝟠
士多啤梨伯爵茶果酱配牛乳滑蛋多士
✧ 士多啤梨伯爵茶果酱配牛乳滑蛋多士 $𝟠𝟠
首先上嘅系果酱滑蛋多士,一睇到个样时,都知今铺濑野了😹 𠮶个「炒蛋」其实只系一块薄薄嘅蛋皮铺喺包面,个「多士」好似完全无烘过嘅一块白面包,个果酱其实单独搽落包食系无问题,但佢就咁一督放系块蛋上面⋯首先个卖相真系好唔掂,其次系个果酱捞埋个炒蛋真系好怪好难食⋯⋯宁愿佢将啲果酱搽定系块包上面之后再铺块蛋,个感觉好似会好过自己系啲蛋上面搽果酱搞到溶溶烂烂⋯⋯不过都系𠮶句⋯⋯个味仲衰过自己系屋企整嘅多士。
味醂炖有机苹果芝士多士
✧ 味醂炖有机苹果芝士多士 $𝟠𝟠
中完果酱滑蛋多士呢个大伏之后我哋将希望寄托喺芝士多士,心谂芝士多士实无死喇挂,事实证明我哋真系too young too naive😹 今次呢个多士块包系有烘过嘅感觉,啲芝士嘅味道都无问题嘅,问题出自于个苹果⋯⋯其觉我自己本身系钟意食咸咸甜甜嘅野,例如royce嘅朱古力薯片,但呢个炖苹果芝士嘅配搭无论系味道同口感上都系非常之唔okay⋯⋯😿