2022-12-03
自从通关以来,就一直好想去泰国玩下食下,奈何冇假期😢咁唯有喺香港食泰国菜顶下瘾先啦!餐厅环境运用咗好多灯光去营造一个特色氛围,好多位都好适合打卡,而且感觉好chill好适合一班人去聚餐,现场都见唔少人系一班人喺度饮饮食食!一嚟见到个二人餐几抵食,包括有、小食拼盘、冬阴功汤、泰式海南鸡或烧乌头,仲可以拣一个主食,同埋配两杯嘢!泰式海南鸡我钟意海南鸡嘅肉质,属于比较有口感嘅鸡肉,唔系好似出面𠮶啲豆腐鸡咁好淋。而且佢鸡味都几浓,就咁食都好好味,如果想有酸酸辣辣嘅感觉就点下佢个泰式酱汁啦!小食拼盘佢呢个小食拼盘有4款嘢食,包括炸鱼饼、炸虾饼、炸春卷同埋炸鸡翼,份量都唔少㗎,而且所有嘢都系新鲜炸出嚟仲热辣辣。冬阴功汤分量足够两个人饮到两碗,酸酸甜甜咁样好开胃,仲有少少菇同埋蕃茄喺汤入边。菠萝炒饭呢个菠萝炒饭有埋鸡肉,而且啲鸡肉都几大旧仲好多件,仲有埋啲腊肠粒、提子干同埋啲菠萝一齐炒,整体嘅口感都几多层次!饮品饮品方便我选择咗价钱去叫佢哋嘅特色嘢饮,特别值得推介系珍多冰!我之前都未饮过呢款饮品,第一次饮觉得真系好好味,椰香椰奶都好浓岩晒我,仲有佢啲cendol口感软糯!我仲加钱叫埋甜品,食得泰国菜
泰式海南鸡
小食拼盘
冬阴功汤
菠萝炒饭
饮品
我仲加钱叫埋甜品,食得泰国菜点可以冇芒果糯米饭。佢咁糯米饭仲系热辣辣嘅,配埋香甜嘅芒果,再加埋佢既椰酱系perfect match!