2019-02-25
早排流行返大陆揾地方打卡食饭, 上网成日都介绍网红店但对我呢D住起九龙东嘅朋友黎讲, 返大陆都起码要一粒钟, 再加上假日WEEKEND先上去, 一定人多玩咗一排之后, 就放弃了~其实....香港都有好多呢D地方, 何必迫黎迫去呢!早前见朋友IG见到呢个影相位, 原来香港都有呢d靓靓cafe架仲要起繁华的尖沙咀区, 食完行街, 或者行完街去食野饮野都一流, 非常方便假日第一餐多数都已去到brunch嘅时间, 所以可以食多少少先来一个小吃: 芝士波波鸡自己就点咗杯乌龙紫薯奶盖 (少甜) 味道好出, 少甜咗啱我, 有浓香嘅茶味, 奶盖都好浓, 仲会食到紫薯粒粒, 我自己觉得唔会漏, 仲成杯饮哂平时好怕去cafe要等好耐先上菜, 因为通常都好肚饿呢度嘅上餐唔会等太耐芝士波波鸡虽然芝士唔太多, 但鸡肉系嫩口, 仲要热辣辣即炸樱花虾天使面都好正个忌廉汁好creamy, 又唔会过多同过少, 系啱啱好上面好多樱花虾同脆卜卜嘅蟹籽, 颜色好靓好似赏紧樱咁, 地下通常都有好多樱花花瓣面身质感软硬适中, 不过最好趁热食,唔系D酱汁会变得干男友点的柚子猪扒铁板跟饭猪扒好淋同埋一D都唔肥, 但就反而无乜柚子味,
玩咗一排之后, 就放弃了~
其实....香港都有好多呢D地方, 何必迫黎迫去呢!
早前见朋友IG见到呢个影相位, 原来香港都有呢d靓靓cafe架 仲要起繁华的尖沙咀区, 食完行街, 或者行完街去食野饮野都一流, 非常方便
先来一个小吃: 芝士波波鸡
自己就点咗杯乌龙紫薯奶盖 (少甜)
平时好怕去cafe要等好耐先上菜, 因为通常都好肚饿
呢度嘅上餐唔会等太耐
芝士波波鸡虽然芝士唔太多, 但鸡肉系嫩口, 仲要热辣辣即炸
樱花虾天使面都好正
个忌廉汁好creamy, 又唔会过多同过少, 系啱啱好
上面好多樱花虾同脆卜卜嘅蟹籽, 颜色好靓
好似赏紧樱咁, 地下通常都有好多樱花花瓣
面身质感软硬适中, 不过最好趁热食,唔系D酱汁会变得干
男友点的柚子猪扒铁板跟饭
猪扒好淋同埋一D都唔肥, 但就反而无乜柚子味, 个汁似普通蘑菇汁咁, 不过都夹既
除咗有肉之外, 仲有蔬菜, 平衡返
可能系第一餐嘅关系, 又见到隔离台都食紧甜品
我又点多件CAKE: 玫瑰蜜糖千层饼
卖相好靓, 啖啖的蜜糖玫瑰味
不过大件返少少会更好, 女生总有多个胃食甜品嘛
虽然是有点贵, 但食物环境服务都唔错
因为去过好多CAFE都系出菜慢, 食物求其, 多数都系普通货色, 环境又未必够干净
呢度又有打卡影相位, 系一个好嘅歇脚地方