餐厅: 茶木‧台式休閒餐廳 (德福廣場1期)
资讯:

2022-10-11 68 浏览
老老实实,因为出面实在太多台湾餐厅,觉得食台湾野都唔一定要食连锁店所以都有一段时间无食茶木,但食完呢餐我想改口,因为感觉同以前好唔同。首先啲装修唔同哂,以前木枱木凳系传统啲既感觉,但而家系梳化、又cafe啲,啲位都好宽敞好舒服。我同朋友叫左个二人餐,有一个小食,2个主食,2杯饮品。我地仲跟餐追加左2个小食同甜品。首先个(热)有机台湾高山茉莉龙珠茶同 (冻) 有机台湾高山巨峰乌龙茶真系好惊喜,特别系冻茶,完全无Expect过佢咁上枱,好似饮酒咁。佢粒波波冰都系用茶整唔系水,所以个茶味从头到尾都无变淡,而且个茶真系有巨峰提子味~ 至于个(热)有机台湾高山茉莉龙珠茶,茶味好香,而且佢一直都用个蜡烛热住,坐左个几钟,到最后一滴茶都仲系热,正!另外想讲下个卤味拼盘,其实都好大份,除左眼见既豆腐,鸡翼、牛肚、牛𦟌同卤肉,下面仲收埋左啲肾~~香煎沙朗肉燥饭都好好食(即系西冷),3大块扒,好滑好juicy~ 但系最好味系个微辣半筋半肉手工拌面,佢有少少麻同少少辣,好开胃。半筋半肉系分开上,就算唔将啲汁加入个面,个面本身已经好够味。呢个仲要跟埋个鸭血同素鸭,好抵食~~今餐真系好满足呀!!
今餐真系好满足呀!!
(冻) 有机台湾高山巨峰乌龙茶
(热)有机台湾高山茉莉龙珠茶
黄金盐酥鸡(半份)
巧克力花果流心欧软
香煎沙朗肉燥饭 + 樱花虾鱼汤浸娃娃菜
台式卤味拼盘
微辣半筋半肉手工拌面
2022-10-10
(冻) 有机台湾高山巨峰乌龙茶
(热)有机台湾高山茉莉龙珠茶
黄金盐酥鸡(半份)
巧克力花果流心欧软
香煎沙朗肉燥饭 + 樱花虾鱼汤浸娃娃菜