2012-04-26
第一次写食评,平时食完都唔会写,今次真系食到间特色又好味既餐厅想俾个鼓励佢地!印度菜最出名既咖哩就食得多,尼泊尔菜大家有冇试过?团购 $118一位包加一,而且仲要任食两个半钟,连男友都话想试下,所以决定去试试特色既野食啦!早两日打去book,听电话既系尼泊尔人,佢讲英文,我讲中文,好好笑!之后佢听到个book字就比左老板娘听电话,可能因为book个日星期日,老板娘话要转头confirm客人再覆我有冇位,个日好快就豉我有位,而且星期日下昼仲打多次黎确认,服务好好!Noble Spice位于中环,因为好少去中环所以都揾左阵,楼上舖位,入口好细,而且电梯仲要岩岩整,包住胶纸,搭电梯个时心谂:死啦,会唔会中雷野呢?但一上到去就另一番风味!一开电梯就系一个好特别既招牌一推门就见到好多特色既香料粉,关上门之后背面就系异国风情既壁画入面其实大约得三十几个位,唔怪得老板娘要遂个confirm啦!入面个气氛都好好,吧台亦见得出佢地悉心设计过,真系好似去左外国既酒吧一样!台上有蜡烛,等樱花可以同男友烛光晚餐,其实每一台都有架,哈哈!上面亦有一张卡,一纸两面包括特色饮品一杯及任食印度烤饼樱花同男友分别要左芒
今次真系食到间特色又好味既餐厅想俾个鼓励佢地!
印度菜最出名既咖哩就食得多,尼泊尔菜大家有冇试过?
团购 $118一位包加一,而且仲要任食两个半钟,
连男友都话想试下,所以决定去试试特色既野食啦!
早两日打去book,听电话既系尼泊尔人,
佢讲英文,我讲中文,好好笑!
之后佢听到个book字就比左老板娘听电话,
个日好快就豉我有位,而且星期日下昼仲打多次黎确认,
服务好好!
楼上舖位,入口好细,而且电梯仲要岩岩整,包住胶纸,
搭电梯个时心谂:死啦,会唔会中雷野呢?
但一上到去就另一番风味!
一开电梯就系一个好特别既招牌 一推门就见到好多特色既香料粉,关上门之后背面就系异国风情既壁画
入面个气氛都好好,吧台亦见得出佢地悉心设计过,
真系好似去左外国既酒吧一样! 台上有蜡烛,等樱花可以同男友烛光晚餐,
其实每一台都有架,哈哈!
上面亦有一张卡,一纸两面包括特色饮品一杯及任食印度烤饼
樱花同男友分别要左芒果酸奶同草莓酸奶,
烤饼亦有三种原味/ 牛油/ 蒜蓉烤饼,
最后我地要左蒜蓉烤饼,
饮品为老板娘亲自系吧台调制,好好味! 自助地方虽小,但食物种类都好多,
而且老板娘定时会望下净几多,refill 速度好快,
唔惊冇野食或食物唔新鲜! 首先到达既系蒜蓉烤饼,刚刚整起既烤饼唔干唔硬,
沾上咖哩汁,正! 之后樱花男友拎左餐汤,
忌廉杂菜胡椒汤,胡椒味浓但不抢忌廉味既风头,
男友一共饮左两碗! 樱花每样拎少少试试味道,始终咖哩味就食得多,
其他既真系未食过,好惊唔岩口味,
左至右、上至下介绍:
印度烩黄豆、玛莎菈黄豆 、辣味薯仔、免治羊肉咖哩
印式炒蛋、腰果咖哩鸡
必食之选↓
辣味薯仔:小小辣又唔硬,私心推介!
免治羊肉咖哩:羊肉好嫩又唔膻,咖哩唔会好重但香料十足
腰果咖哩鸡:鸡好嫩,入口唔会有雪藏味,咖哩比羊肉既浓,用黎沾烤饼一流! 左至右、上至下介绍:
印式炒通菜、杂菜饼、炸鱼块、春卷
炸鱼饼、串烧鸡件
必食之选↓
印式炒通菜:味道适中,而且食得出好新鲜
炸鱼块:虽然系炸,但粉团唔多,一咬啖啖肉,最重要唔似m记鱼柳包既鱼柳咁假
食得到一旧旧既鱼柳肉同好滑,私心推介!
串烧鸡件:串烧香之余唔会干争争,而且仲有好香既香草味! 厕所虽小,但胜在够干净,而且入面仲有香氛烛台令你如厕都顺畅 d 呀,哈哈!
老板娘都好好人,走时仲问我地野食好唔好,
$118 任食两个钟,野食仲要好有特色同好味,
真系值得一试!而且听到老板娘话个优惠做到五月尾架!
有兴趣不妨预约试下啦!