2008-12-30
喺几年前﹐美式汉堡快餐喺香港差不多被M企业垄断﹐跟本冇乜其他同类既选择供市民挑选。但喺呢几年﹐好几间外资美式快餐企业逐渐开始来港发展﹐令本身垄断既美式快餐市场带来一个良性竞争。良性竞争带来进步﹐而这进步带给各市民一个不断改进同进步既食物质素。虽然竞争选手未有在加美的那么多及激烈﹐但有选择总好过冇选择。Mac包价钱较平﹐但一向都觉得Mac包比较干兼冇肉汁﹔Mos包贵些﹐但连女士都批评份量细﹐而TRIPLE ﹐SHAKE & FRESH 包侧较贵﹐所以全部都唔会食。以价钱﹐味道﹐质素同份量来分析,本人觉得BK在每一准则都做得平均 ﹐唔会偏向那一准则。Whopper with Cheese – $34 A la carte 唔跟餐 。如期望一样﹐包同肉既份量够大﹐肉汁丰富﹐蔬菜(番茄﹐生菜﹐酸瓜﹐生洋葱)新鲜爽脆﹐生洋葱既味道令个包好野味。。但个包唔系几够热同生菜唔系咁多﹐有少少失望﹐但相信系师傅手势既个别例子。#6 餐 (炸鸡包) - $30。 可能刚刚做起﹐包好热﹐鸡件亦好热好脆﹐味道很好。老婆喺担心热气既忧虑下都话质素好好同好好味。但同样觉得生菜比较少。总括来讲﹐BK系一个喺价钱﹐味道

总括来讲﹐BK系一个喺价钱﹐味道﹐质素同份量都做得几好既一个选择。