2021-06-16
要數香港人一年四季都鍾意做嘅事,就非打邊爐莫屬喇。尤其而家多咗喺屋企,有咩好得過成家人圍爐烚嘢呢?咁講到打邊爐,丸就一定唔少得喇。之前食街邊賣嗰啲,成粒粉丸咁,食咗都唔知係乜,完全做唔到件事,俾我發現振興喺灣仔開咗間舖,即刻去入貨先!雖知振興最出名係牛丸,但係今日嘅邊爐腳咁啱唔食牛嘅,所以我就入咗幾款新穎嘢大家一齊分享先嚟呢個松露小籠包,你唔好以為佢真係一個包,佢其實好彈牙嘅魚丸,裡釀咗豬肉,仲有濃香嘅黑芝麻味,好特別。跟住芝士南瓜包心丸,勁受小朋友歡迎。咬落真係有香滑嘅奶味,唔怪得啲細路食唔停口。魚子丸係打邊爐必食嘅,呢度嘅魚子丸加咗芥末味,勁惹味,有少少辣辣哋哋,成件事即刻豐富哂!至於仿海膽包心丸,啲餡好多,一咬直情有爆汁feel。好滑喎,如果唔係佢上面寫咗個仿字,我以為佢真係海膽嚟架。最值得一讚嘅係所有丸堅彈牙,街邊買嗰啲粉丸完全無得比,值得一試!