2020-04-08
呢一间火锅店已在西环开业多年,一直都不乏捧场客。即使而家新型肺炎肆虐全城,餐厅都有唔少客人黎打边炉。不论任何时候,香港人都咁喜爱恰下恰下。一坐低,侍应生就递上两碗暖入心嘅红枣雪耳糖水,甜丝丝的好滋润。汤底系以人头费计算,一位收费$38,一个汤底同埋鸳鸯汤底收费一样,我地唔想食辣所以拣左大骨汤。汤底呈奶白色,不但有阵阵香浓嘅猪骨味,仲有浓厚嘅骨胶原,美味又养生。汤底仲加入左红萝卜、粟米同红枣,令汤味更鲜甜。呢度嘅好处系所有食材都可以点半份,啱晒情侣两个人黎食,半份份量啱啱好,每样事少少可以试多几款唔同嘅食物!手打墨鱼滑($46)超级爽口弹牙,一定要试。美国安格斯优质肥牛($118) 百几蚊得几片,而且牛肉切得好厚,咬落口感有点老,质素实在麻麻哋。特色迷你燕饺($32)同埋鲜竹笙($32) 燕皮系用鱼肉打成嘅咬落鲜味弹牙,口感特别。竹笙吸哂汤汁嘅精华,好好味。重庆炸酥肉($32)食落舌头感觉麻麻痹痹几过瘾;猪肉条炸到酥脆香软,食到停唔到口!功夫莴笋片($22) 莴笋唔系好多地方有得食,呢个莴笋切到好薄,而且摆到成棵花咁非常有心思,难怪叫做功夫莴笋片!嫩牛肉($42)同埋蟹柳($32) 牛肉
嫩牛肉($42)同埋蟹柳($32) 牛肉食落真系好嫩滑,我觉得比起肥牛更加好味同抵食!
一份油麦菜,非常新鲜,滚一滚就食得,小心煮得太耐会冇咗爽口嘅口感。