2019-02-23
早两日跟朋友去尚鲜打边炉,呢间系朋今个冬天最常去嘅火锅店,朋友知我钟意饮汤,就话要带我嚟试好嘢🤤酱料($15/位)一坐低店员就奉上酱料,有葱花,芫荽,生蒜,炸蒜,红辣椒,XO酱,麻油,豉油,芝麻,姜蓉。呢度嘅汤底真系好啱我心水,养生汤底五款都好吸引,其他精选汤底睇落都好唔错👍🏻川贝海底椰炖鳄鱼肉排汤($178)我地拣咗养生鳄鱼肉炖汤,是出面买鳄鱼肉煲汤都唔平,仲有埋川贝海底椰,呢个汤润喉润肺,我同朋友饮晒成个汤先再加汤打边炉。汤底好足料,好饮又滋润😋百花酿油条($58)油炸鬼入面嘅虾胶非常新鲜弹牙,仲食到有一粒粒虾肉,油炸鬼炸得香脆,又唔会油淋淋,可以点酸辣酱就咁食或者好似食响铃咁浸一浸汤先食。四色丸尚盛($88)由上至下 : 金沙鲜肉丸,松露猪肉丸,芥末籽虾丸,甜薯墨鱼丸四款丸都好好味,每款丸入面都有特别嘅馅料,各有特色!五味豚拼盘($138)三层摆盘好精美,呢个系朋友每次嚟嘅必点item。上至下 : 猪红,豚肉片,黄沙猪膶,猪皮,猪粉肠羽衣甘蓝($38)见到Menu上面有羽衣甘蓝𠮶阵有啲好奇,未试过拎嚟打边炉,上菜时店员提示可以滚耐啲先食👍🏻洛神花蜜($26)清新得嚟小小甜又唔会太
酱料($15/位)
川贝海底椰炖鳄鱼肉排汤($178)
百花酿油条($58)
四色丸尚盛($88)
四款丸都好好味,每款丸入面都有特别嘅馅料,各有特色!
五味豚拼盘($138)
三层摆盘好精美,呢个系朋友每次嚟嘅必点item。
上至下 : 猪红,豚肉片,黄沙猪膶,猪皮,猪粉肠
羽衣甘蓝($38)
洛神花蜜($26)
清新得嚟小小甜又唔会太酸,仲用衬埋色系嘅纸饮筒,支持走塑。
青柠梳打($26)
朋友比我试咗一啖,呢杯对于我来讲有啲过酸,我都系钟意自己杯洛神花蜜多啲😂
仲有汽水啤酒选择🍻