2017-08-29 8009 浏览
在网上见到酒锅嘅火锅好有特色, 带中国风的风味, 衬旧同学聚会同班老友一齐去食, 店内装潢与一般火锅店不同, 灯光较暗, 座位较舒服连火锅店都有"欢乐时光"...呢个酒锅三十道风味喺欢乐时光提供 - $328/2位起 +$40仲有埋Free Flow红,白酒、啤酒、汽水小食拼盘 - 见到"小食拼盘"以为整几碟Hea冷盘, 点知原来一啲都唔Hea, 炭烧猪颈肉、鬼五马六(鬼马油炸鬼)、紫菜虾饼、南乳鸡翼汤底 - 四国丰味最初谂唔明, 汤底个名咁有气派, 仔细想想原来系蕴藏著四个国家的风味一个锅混合四款汤同, 每次放食物之前都会犹豫一刻, 边款好呢!!马来西亚肉骨茶 - 闻到药材味道, 我已经谂唔会真系我钟意似嘅肉骨茶嘛, 咁益我, 感觉好养生四川麻辣 - 如果无麻辣汤底, 我简直觉得火锅唔够完整...麻辣🔥麻辣🔥汤底内有猪皮, 豆卜...呢类吸汤的食物新加坡喇沙 - 微微带辣, 汤底已有大虾、青口、蚬、鱿鱼仔, 好足料海南椰子鸡 - 第一次食椰子鸡汤底, 鸡件嫩滑入口, 呢个汤底用嚟煮蔬菜类好适合, 够鲜甜海虾.蕃薯蚬海虾够新鲜, 将海虾与蕃薯蚬一齐放入喇沙汤底连同本来在锅内的海鲜一齐煮
小食拼盘
汤底 - 四国丰味

汤底内有猪皮, 豆卜...呢类吸汤的食物

四国丰味
海虾.蕃薯蚬
海虾够新鲜, 将海虾与蕃薯蚬一齐放入喇沙汤底连同本来在锅内的海鲜一齐煮, 超夹
顶级美国安格斯牛颈脊.日本黑毛猪腩肉
猪、牛羊够新鲜, 颜色系新鲜嘅粉嫩色, 肉质够嫩, 牛颈脊牛味香浓
顶级美国安格斯牛颈脊
鲜虾水饺.菠菜皮韮菜饺.洋葱猪肉蛋饺
食得出系自家制嘅饺类, 特别欣赏蛋饺, 确实唔系太多地方可以食得到, 就连自己妈妈都唔肯整
鲜虾水饺.菠菜皮韮菜饺.洋葱猪肉蛋饺
蔬菜拼盘
蔬菜拼盘种类够多, 够新鲜

*酒锅欢乐时光 :
1) Monday ~ Sunday- 1800~2030
2) Sunday~Thursday - 2230~0100
3) Friday~Saturday - 2230~0200
小食拼盘
四国丰味