2018-09-02
好多朋友试过呢间都赞, 方便之处好多地方都有分店终于的起心肝同男友黎佐敦呢间试下系咩料先而家香港开咗唔少呢D养生火锅店, 以补药做汤底, 不过之前去过一间, 太劲味精, 食咗几啖成个人都好唔舒服, 希望呢间唔系咁啦!呢度嘅装潢一D都唔求其, 用咗好多"穿窿"屏风隔住, 感觉唔会同隔离台太亲密而坐嘅空间都够宽敞, 只是椅子是无靠背 环境卫生各样都很好酱油是自助形式的我觉得香醋麻油是必试的, 好香!酸酸的有开胃同消滞作用点餐Menu有一张, 为免中伏, 紧系叫鸳鸯汤底啦其实....我同男友各有各口味啫, 不过一场黎到, 紧系要试多个汤底啦有好几个补药汤底都好想试, 有选择困难症嘅我, 决定交比OPENRICE嘅网友一边选择了"宁神养心锅", 一边"酸菜白肉锅"每个汤底都包含材料架, 所以百几蚊, 唔系贵啰宁神养心锅入面有好大个鱼头, 一打开个盖, 就闻到好多药材嘅味道平日饮惯妈妈煲嘅当归汤, 所以我唔抗拒, 不过男友就麻麻锅入面仲有川芎, 白芷, 天麻, 当归等药材仲有猪肉同乌鸡煲足4小时其实单食呢D肉, 我谂都饱饱地未开始落其他𩠌料前, 紧系先饮啖汤啦呢度D汤真系真材实料, 食到尾都唔觉
终于的起心肝同男友黎佐敦呢间试下系咩料先
而家香港开咗唔少呢D养生 火锅店, 以补药做汤底, 不过之前去过一间, 太劲味精, 食咗几啖成个人都好唔舒服, 希望呢间唔系咁啦!
而坐嘅空间都够宽敞, 只是椅子是无靠背
环境卫生各样都很好
酱油是自助形式的
我觉得香醋麻油是必试的, 好香!
酸酸的有开胃同消滞作用
点餐Menu有一张, 为免中伏, 紧系叫鸳鸯汤底啦
一边选择了"宁神养心锅", 一边"酸菜白肉锅"
每个汤底都包含材料架, 所以百几蚊, 唔系贵啰
平日饮惯妈妈煲嘅当归汤, 所以我唔抗拒, 不过男友就麻麻
锅入面仲有川芎, 白芷, 天麻, 当归等药材
其实单食呢D肉, 我谂都饱饱地
未开始落其他𩠌料前, 紧系先饮啖汤啦
呢度D汤真系真材实料, 食到尾都唔觉有味精敏感, 因为我自己都几容易FEEL到
身体虚嘅, 食呢个几啱, 尤其女士呀!
乌鸡有补肝益肾同埋健脾作用架
锅入面都好足料架, 仲可以免费追加酸菜白肉一份, 不过到最后饱到无加, 唔好浪费食物嘛
汤底唔会劲酸, 猪肉切到唔会太厚, 肥瘦适中, 因为佢用嘅系极品猪王花腩, 连我怕肥嘅都食咗几片
粉就要快少少食, 唔系就真系劲淋, 一夹就会断
牛肉是打边炉必点的食物: 霜降肉眼肥牛
虽然望落唔算太吸引, 同埋以为份量好少, 但2个人其实啱啱好
因为仲有其他食物嘛
另外仲有点咗台湾炸豆皮同埋2款丸 (黑松露虾丸+鹅肝墨鱼丸)
豆皮第一次食, 唔系脆, 口感有d似变咗方形嘅响铃, 同样都系浸入汤入面吸哂d精华, 都好味
2款丸我比较喜欢黑松露虾丸, 因为香味浓d, 但2款都系咁弹牙
而鹅肝嘅份量唔大旧, 胜在真系有一粒酿起丸入面, 唔系话搅碎哂混合成一粒丸
至于汤底真系正嘅, 起码我食完无味精敏感同埋劲饮野