2015-05-07
晚同朋友去了有25年老字号的九龙城厚褔馆食火锅,佢地专经营自家制食材去做火锅料。食火锅一定系三五成群,我地一到已经七嘴八舌去点想食的食材。佢地款式多,睇到眼花缭乱,心大心细。先叫了几款小食南非生蚝~~鲜甜又大只秘制香炸松露饺~~好香黑松露味配上小小肉,炸到香脆凉伴鼠耳 ~~木耳肉厚又爽口,因为细细只好似鼠耳朵,所以叫菜名叫凉拌鼠耳香炸棉花鱼蛋 ~~鱼蛋炸到香口,鱼肉又弹牙又有鱼味瑶柱冬瓜汤底~~比较清,我比较钟意清的锅,因为之后加其他食材去打边炉,个烫就会好好味,而不会太浓。草菇同冬瓜熟透后吸收了牛肉精华,非常好食。瑶柱干也非常多,把烫加了少少味道先。牛肉每日由屠房新鲜直送,保证每日的牛肉食品都比外面餐厅靓。雪花靓牛~~ 花纹又靓,肉与脂肪比例刚好,滚两下已经可以食了。口感牛立方~~我个人比较唔食肥的,佢的脂肪纹比较多,而食落比有牛味。必食蚝仔牛肉饺~~用牛肉包蚝仔,食年肉鲜味,而仲有蚝甜味,皮簿,好特别呀。新鲜竹笙~~好淋,鲜嫩,吸收了打边炉烫的精华,好好食。自制鲮鱼滑~~我好怕食鲮鱼滑有泥味,佢地是自制的,无泥味,又滑又弹牙,食唔到有鱼骨碎。手打鲜虾丸~~佢地买新鲜虾,用人手打做出
牛肉每日由屠房新鲜直送,保证每日的牛肉食品都比外面餐厅靓。 雪花靓牛~~ 花纹又靓,肉与脂肪比例刚好,滚两下已经可以食了。 口感牛立方~~我个人比较唔食肥的,佢的脂肪纹比较多,而食落比有牛味。 必食蚝仔牛肉饺~~用牛肉包蚝仔,食年肉鲜味,而仲有蚝甜味,皮簿,好特别呀。
新鲜竹笙~~好淋,鲜嫩,吸收了打边炉烫的精华,好好食。 自制鲮鱼滑~~我好怕食鲮鱼滑有泥味,佢地是自制的,无泥味,又滑又弹牙,食唔到有鱼骨碎。 手打鲜虾丸~~佢地买新鲜虾,用人手打做出虾丸,当滚完上黎食时见到仲有虾肉,食落爽口弹牙,仲有虾甜味。 原只火箭鱿鱼筒~~鱿鱼筒细细条好新鲜,滚完食落口烟烟韧韧又爽口,有鱿鱼味,因为细细只,所以可以一口一只。 玉子豆腐同山水豆腐~~打边炉点可以少了豆腐,我钟意食佢吸收了精华后,又滑又鲜甜,又可以降下火。
我觉得必食的是佢地的牛肉材料食物, 蚝仔牛肉饺,手打鲜虾丸,自制鲮鱼滑。非常好食。