2019-03-15
朋友介绍想食正宗重庆麻辣火锅的话,必定要嚟佐敦掌门火锅。入到嚟装修几怀旧, 系靓𠮶只。店员招呼都几好, 汤底烧到咁上下就会自动帮我哋加汤因为最近患咗感冒菌入胃(又胃痛又呕) , 又唔想扫朋友兴, 所以只叫咗个小麻辣汤底,食落个口同条脷有少少麻痺,就系喜欢哩种感觉。不过已经好好味, 送咗几件鸭血, 店员教我哋水滚后首先要食咗鸭血洗, 哗!滑到差啲直接跣咗落喉咙, 仲要系好热, 所以大家一定要小心小心, 唔好好似我咁论尽极上手切肥牛 ~ 店员将碟肥牛放喺台睇落去已经觉得蹀肥牛好靓, 渌两渌就食得, 简直就好牛味,连我平时打边边只食两块牛肉的我, 都食咗五块, 其他的当然系俾某人抢哂啦鲜虾松露饺 ~ 本身对松露无咩好感的我都觉得好正, 好好味, 虾够新鲜, 爽口弹牙, 有浓郁的松露味而又无臭煤气味, 皮又够薄, 正所谓皮薄饀靓新鲜鲍鱼仔 ~ 鲍鱼仔真系洗得好干净, 见过有啲舖头啲鲍鱼壳里面仲系黑色, 因为新鲜就够哂鲜甜, 唔会太韧, 正到无朋友炸支竹、潮洲白鱼蛋、猪腰及膶、猪大肠及生菜 ~ 因为汤底好味再加埋新鲜鲍鱼仔, 手切肥牛同埋所有材料够新鲜, 唔驶我多讲当然样样都好味啦…葛粉~ 第1
葛粉~ 第1次食葛粉. 渌好未食已经感觉到晶莹通透, 食落口烟烟韧韧, 又系因为汤底鲜甜所以粉都特别好味