最钟意食乌冬,难得今次餐厅嘅主题系首次喺香港出现嘅白布乌冬,即刻走嚟试!星期六晚上6:30嚟到,已经有几个客人等紧位,慢少少都有排等!等咗大概20分钟就有位,座位唔算多,坐吧台前都依然非常松动menu好简单,只有热汤乌冬,沾面及冻乌冬,配搭鸭肉、鸡肉、梅干及天妇罗。所以好快就选定食乜,唔洗左谂右谂!鸭肉入热汤白布乌冬 ($75)鸭肉连皮,咬落非常松化,比起平时食𠮶啲硬到咬甩牙嘅鸭胸真系好得多。配料有茄子、大葱,汤比沾面𠮶种清淡少少~ 而乌冬呢,由于浸晒喺汤入面,想拎佢出嚟影相系有啲难度,好难夹起!鸡肉入沾白布乌冬 ($86)想影乌冬,叫呢款或者冻乌冬就好好多嘞!汤汁以海带、鲣鱼及酱油煮成,比热汤重口味啲。有4件好juicy嘅鸡肉,茄子及大葱。本身我都唔系好钟意食大葱,但呢度嘅大葱冇𠮶种辛辣味道,食完都唔会成阵味留喺口腔之中。食到咁上下,加入姜茸及葱粒,又有另一种味道。自家制白布乌冬卖相似云吞皮,滑溜到不得了,厚薄适中,如果折埋嚟咬更加显得弹牙。听隔离台话食得好饱,但我想讲,其实既得意又好味到唔够喉!山药 ($18)食咗一轮乌冬都仲未到嘅?原来系新鲜即磨㗎,加咗啲鲣鱼汁令山药更加有味道。

等咗大概20分钟就有位,座位唔算多,坐吧台前都依然非常松动

鸭肉入热汤白布乌冬 ($75)
鸭肉入热汤白布乌冬

鸡肉入沾白布乌冬 ($86)
鸡肉入沾白布乌冬

山药 ($18)
食咗一轮乌冬都仲未到嘅?原来系新鲜即磨㗎,加咗啲鲣鱼汁令山药更加有味道。点乌冬食,比滑溜更加滑溜
山药

大概7点几,店员已经话卖晒乌冬喇,做埋出面等紧嘅客人就唔可以再serve喇。想嚟食嘅,真系要有咁早得咁早嚟排队试啊!

每人$100都唔洗,而家求其去食个餐都可能贵过$100。嚟呢度食用心自家制嘅乌冬仲抵食,虽然安排入座、落单埋单嘅都系同一个人,但服务态度非常好有礼貌,好值得专登嚟大角一试!
鸭肉入热汤白布乌冬