2015-11-09 704 浏览
一盅饭加两个点心都只系 HKD30 蚊,真系好鬼平㖞﹗豉椒排骨饭、干蒸烧卖、四宝鸡扎,一盅两件都只系 HKD30,一分钱一分货啦,以依个咁低价钱提供既质量算合格喇,唔难食。日日都经过,今日终于试佢一试喇。以依个大众化价钱黎讲质量都合格架喇服务员阿姐真系太过求其㖞,大大力掉四宝鸡扎落个盒度搞到爆开烂晒喇﹗温柔啲好㖞!如果我唔要求饭跟点心分盒装,佢仲打算倒晒两碟点心系饭上面一齐包添,救命﹗咁咪搞到个饭又湿又油!味道打晒交,捞埋晒一齐,哼!无汁点心可放同一盒,但点心一定唔可以同饭包埋一齐啰!埋葬系啲饭度咩!四宝鸡扎,开呀﹗其实正确食发系一啖咬落去,并唔系拆开食架呢,您食汉堡包会唔会青瓜、鸡蛋、蕃茄、牛肉抽出黎续样食呢?咁就唔系汉堡包、唔系四宝鸡扎啦!精髓就系要一啖有齐四种质感、四种味道。腐皮卷住猪肚、鸡柳、芋头,仲有疑似鱼肚又似猪皮既物体﹗即刻试试先,块野好爽口㖞,仲有点油益味,唉﹗好一块披著腐皮的猪,扮鱼肚既猪皮,我好钟意食软棉棉、滑溜溜,鲜甜味美既鱼肚架﹗唔系依块猪皮啰,虽则明白生意难做,价钱挣几倍呢。 等价交换,可以卖得咁平都可以理解既。腐皮有点干韧,猪肚爽弹而不苦涩,鸡柳雪白味浓弹弹

好一块披著腐皮的猪,扮鱼肚既猪皮,我好钟意食软棉棉、滑溜溜,鲜甜味美既鱼肚架﹗唔系依块猪皮啰,虽则明白生意难做,价钱挣几倍呢。 等价交换,可以卖得咁平都可以理解既。腐皮有点干韧,猪肚爽弹而不苦涩,鸡柳雪白味浓弹弹的。我唔食芋头架,多谢晒。

干蒸烧卖,大旧就够晒大旧啦,但咬落口感松散,仲食到成口油添 ﹗味道都算可以,有点点猪肉味,感觉非常油腻。点解我食唔到有虾既?留心睇一睇,好多肥猪肉呀!难怪一口油,唔系咁搞笑谂住扮虾麻?面头撒上一堆无味咸蛋黄粒作点缀,蒸到过晒火,湿淋淋又黏口,整体味道还可以既。唔系讲笑,肥猪肉真系多得很﹗

潮洲粉果,哗﹗层皮劲厚,易饱肚?哗!好油呀,口感会滑一点?馅得好少,得一笃仔,仲劲重芹菜味。我由细到大都食唔到芹菜架,觉得好嗅想反胃。依家成粒啪左入口,唯有格硬忍住,成旧吞落肚啰,剩返两旧只好掉落垃圾桶。

鲜竹卷,好味㖞!酱汁香浓,腐皮滑而咽韧,一咬爆汁,正!

豉椒排骨饭,真系 HKD20 蚊盅?好平㖞﹗味道又唔系差,可以讲得上系满意添。饭就够晒多喇,饭粒够香又唔系太湿太腍,合格。饭粒蒸得够咽韧干爽,饭香扑鼻,欣赏。但系排骨比例就似乎少左啲,排骨不太肥而且腌得入味香甜,好味噃!排骨骨多、肥膏多而肉少,肉质较为硬身,但猪肉香甜,味道又满意噃。甜豉油清香又唔系太呛又无过咸,层次就略为逊色,单调了一点点,唔会有令人越食越想食既感觉 ﹗豉椒排骨饭都算平靓正,唔挂得咁多食客排队啦。上水最好食既排骨饭系边间呀?点盅王?马仔记?荣发?

咸鱼肉饼饭,居然系梅香!梅香您近来好麻?好多年无见喇!依家已经好少撞到食肆会用梅香咸鱼,难得。就算我舖头都只系用普通硬咸鱼乍,因师傅坚持无办法。梅香咸鱼捞饭最正,因为够霉够腍,彷如鱼肉酱一样包住饭粒,可以捞得均匀,每一啖都尝到咸鱼梅香。咸香独特,混上甜豉油再跟猪肉融合跳进口中,肉香鱼香加清甜甜豉油、肉弹鱼浆饭咽韧,那里有得弹?好味!

其实见 menu 都唔系太多选择,蒸饭约有五六样啦,点心又系五六样啰。做食肆生意当然款式越少越好,成本易控制、损耗易控制、质量易控制麻,咪好似日式拉面名店咁,只卖一款汤面,独孤一味!

四宝鸡扎
咸鱼肉饼饭
豉椒排骨饭
豉椒排骨饭
2015-06-18
5 分钟 (外卖自取)
咸鱼肉饼饭
  • 鲜竹卷