2021-12-23 41 浏览
系观塘做完嘢系时候食晚餐,上网见到呢间居酒居好似唔错,慢慢散步过去。居酒屋位于宏利大厦,即观塘码头附近,食完可以去巴士总站坐车~一入门口已经见到好日本feel嘅装修,而且咁岩有卡位可以自成一角!餐厅会提供Menu但因为疫情已全改用手机落单。 食物种类都唔少,刺身,串烧,炸物,锅物等等。🌟南蛮炸鸡篮 $68🍗炸鸡好大块,啖啖肉🍗炸浆唔厚,外脆内嫩,鸡肉仲有肉汁🍗炸鸡上面有厚厚的沙律酱,或者可以用附送嘅酱汁,酸酸地中和炸物嘅油腻感🌟牛舌串烧 $38/串🥩嚟到居酒屋,当然要叫串烧!串烧种类都唔少🥩牛舌烧得刚好,咬落爽口🥩调味亦都刚刚好,唔会太咸,配酒一流🌟白鳝 $45/串🐟唔系成日见有烧白鳝!🐟白鳝肉质爽口,冇鱼骨🐟加咗日式酱汁烧,有少少似鳗鱼汁,不个个人觉得酱汁少啲会更好🌟北海刺生丼 $118🍣丼饭有7种刺生,舖满成个碗,好吸引🍣可以要求少/多饭,叫咗多饭送汤🤣🍣当中最好食系油甘鱼,鱼肉滑腻又有鱼香🌟鹿儿岛甘薯豚肉锅 $168🥓甘薯豚原来系鹿儿岛出名的黑豚,系饲料内加入咗萨摩番薯,豚肉肉质柔软同更鲜甜🥓滚熟后食落冇雪味,肥瘦适中,清爽但唔油腻!🥓汤底唔系平时嘅清汤,系浓郁猪骨汤🥓锅入面有好

🌟南蛮炸鸡篮 $68
🍗炸鸡好大块,啖啖肉
🍗炸浆唔厚,外脆内嫩,鸡肉仲有肉汁

🌟牛舌串烧 $38/串
🥩嚟到居酒屋,当然要叫串烧!串烧种类都唔少
🥩牛舌烧得刚好,咬落爽口
🥩调味亦都刚刚好,唔会太咸,配酒一流

🌟白鳝 $45/串
🐟唔系成日见有烧白鳝!
🐟白鳝肉质爽口,冇鱼骨

🌟北海刺生丼 $118
🍣丼饭有7种刺生,舖满成个碗,好吸引
🍣可以要求少/多饭,叫咗多饭送汤🤣
🍣当中最好食系油甘鱼,鱼肉滑腻又有鱼香

🌟鹿儿岛甘薯豚肉锅 $168
🥓滚熟后食落冇雪味,肥瘦适中,清爽但唔油腻!
🥓汤底唔系平时嘅清汤,系浓郁猪骨汤
🥓锅入面有好多蔬菜,另外有只生鸡蛋俾你加入汤或者沾熟猪肉

去到居酒屋,当然要饮酒!酒的种类都唔少,有啤酒,sake等。

总结:边饮酒边倾计,加上位置较远离观塘中心,有种日本感觉。食物价钱唔算贵但质素都高,适合和朋友们一齐聚会