2017-08-01
平时系尖沙咀饮野,通常都拣系诺士佛台,但今次就去咗朋友介绍嘅尖东嘅Dijaya。酒吧以紫黑色为主色,有种淡淡的神秘感,除咗bar枱,仲有一啲卡位同圆形枱,方便同朋友倾计,把酒谈欢~除咗薯片呢啲伴酒小食之外,仲可以叫啲小食泥送酒,一路食一路饮。今次就拣咗小食拼盘,小食种类都算多,有炸鸡翼、薯角、鸡肉串烧同西班牙肠仔,份量多。薯角炸到又香又脆,伴酒一流;肠仔系我最钟意嘅脆皮肠;而鸡翼同串烧尚算嫩滑,野饮方面,我就叫咗杯peach champagne ,淡淡嘅桃香味,啱哂女仔饮,好易入口,又唔易醉。朋友就叫咗杯long island,色泽就好似一杯真正红茶一样,仲有一小片柠檬做伴碟。因为系由几种酒沟出泥,都算系烈酒,有返咁上下酒量先好点呀。