2022-12-04
之前中咗一个giveaway有幸去咗依间餐厅去食大闸蟹放题😏原先以为依间店啲大闸蟹,全部都系清蒸😂估唔到食大闸蟹都有咁多款口味😌.玫瑭露花雕醉大闸蟹大闸蟹带有少少花雕酒味🍶本身大闸蟹系属于凉嘅嘢食嚟嘅,所以带少少花雕酒味觉得感觉上健康咗🤣蒸完出嚟,啲蟹带有淡淡嘅酒香♨️可以唔使点任何酱汁都好够味.麻辣大闸蟹食落去感觉有啲似避风塘炒蟹😉如果钟意食膏既话未必会钟意食呢种煮法,因为啲膏变得好结实😅.盐焗大闸蟹盐唔系一个好简单嘅调味料😉简简单单就得带得出大闸蟹本身嘅鲜味.清蒸大闸蟹只只蟹都爆晒膏☺️质素真系好好👍🏽.台湾小食:🔖阿宗面线呢啲嘢食都系超特别‼️阿宗面线系喺台湾先有得食嘅面线嚟😍仲配埋阿宗辣椒酱,食完感觉就好似去咗台湾咁☺️.🔖蟹肉粥呢个蟹肉粥超甜😍佢煮出嚟系黄色系因为用左好多蟹膏一齐黎煮😚鲜味十足🔖196芋圆196芋圆系一间网上好出名既店😚佢嘅芋圆都好烟靭好有咬口🥳.⚠️食完大闸蟹记得饮返杯姜母茶
玫瑭露花雕醉大闸蟹
麻辣大闸蟹