2007-06-15 7 浏览
同朋友有點事情傾,出來一邊食飯一邊傾。因要遷就我,就到銅鑼灣世貿既Rice Paper去了。由於時間尚早,無需等位。每人點兩款食物share食,我選了春卷和香煎鱸魚露筍;對方則點了雞絲沙律及牛柳粒紅米飯,之後再食甜品。春卷先到,一碟有六條,賣相精美。皮十分脆口,仍燙口的,肉多而且味鮮,挺不錯的;伴碟的生菜好新鮮,翠綠色的味道鮮美,朋友話比出面價錢貴一倍都食得過。雞絲沙律微辣,又一陣香草的味道,雖是清新,但就不合我口味。朋友都話其實質素是可以的,只是辣味並不合他的胃口。紅飯比我預期中要好。牛柳粒幾有肉味,都唔怕硬,細細粒的送飯不錯。同樣,伴碟的生菜也是值得一讚。鱸魚我最欣賞,肉嫩且味鮮,酸酸甜甜的醬汁好開胃。四大片的魚柳完全沒有偷工減料;露筍同樣新鮮,爽口又好味,下次一定encore。是晚的甜品有香蕉布甸做特價,朋友要了一份,評語是十分好味。我則要一客French Kiss,太酸了!另叫了兩杯青檸薄荷梳打,毫無薄荷味,但酸味十足。American Express白金卡二人食有五折,折實左三百幾蚊,還可以。