2022-11-15
抵到烂嘅越式套餐西环呢一间越火越式汤河, 虽然舖仔细细, 但系用心制作, 佢仲有一个$108嘅<四重享套餐>益大家, 套餐包有主食🍜, 小食🌮, 沙律🥗, 特饮🍹。我哋两个人食, 叫咗一个套餐再加多碗香茅猪扒汤河同一杯特饮, 食到饱饱! 😋(套餐) -$108 主食 - 生牛肉汤河🍜上餐时清香扑鼻, 一阵阵嘅越式牛肉汤清甜嘅味道, 牛肉啱啱好, 好嫩, 河粉爽滑, 配有清甜萝卜, 九层塔, 芽菜, 洋葱, 芫茜葱。真材实料, 绝无味精, 食完一啲都唔会口渴! 👍🏻小食 - 鱿鱼🦑虾🦐枝呢个鱿鱼虾枝系用春卷皮包住一啲鱿鱼, 虾, 食嘅时候点埋一啲甜辣酱, 非常之可口, 惹味。沙律 - 扎肉米纸卷🌯沙律佢有两款比你拣, 你可以选择凤爪沙律或者系米纸卷🌯。 我哋选择扎肉米纸卷! 米纸卷嘅皮, 薄薄地烟韧韧, 包住越南米粉, 红萝卜丝沙律菜🥗, 扎肉, 我地再点咗个捞檬嘅酸辣🌶️汁食, 好正呀! 😋特饮 - 青柠薄荷梳打青柠🍋味略嫌唔够, 薄荷味就好好, 配埋梳打水🍹解渴一流! 香茅猪扒汤河 - $58猪扒🥩厚切, 半煎炸得好香脆, 好有香茅味, 仲有干葱放系面, 仲切件
(套餐) -$108
主食 - 生牛肉汤河🍜
小食 - 鱿鱼🦑虾🦐枝
沙律 - 扎肉米纸卷🌯
特饮 - 青柠薄荷梳打
青柠🍋味略嫌唔够, 薄荷味就好好, 配埋梳打水🍹解渴一流!
香茅猪扒汤河 - $58
猪扒🥩厚切, 半煎炸得好香脆, 好有香茅味, 仲有干葱放系面, 仲切件上, 方便食用! 河粉🍜爽滑, 配有清甜萝卜, 九层塔, 芽菜, 洋葱, 芫茜葱。 汤底同生牛河一样, 好香牛肉汤味, 清甜。
特饮 - 冻话梅蜂蜜柚子茶 - $15 (跟餐)
呢杯柚子茶🍹放咗两粒大嘅甜话梅, 饮落有啲新津解渴嘅感觉😋好饮。
舖名: 越火越式汤河
地址: 西环厚和街28号顺昌大厦地下c舖
#hkfoodie#hkfood#香港美食#西环# 西环坚尼地城#西环美食#坚尼地城美食#越式汤河#越南菜#生牛河#香茅猪扒河#特饮# 越火越式汤河#抵食美食