2018-11-02
星期六去沙田行街,四周围都系人,想揾食极有难度。行逛之下中,见到新食肆,见人唔多,价钱唔贵,即管入去一试。食店的食物种类不少,见其中推介 -- 大大幅相的荷包蛋饭及金边粉,于是决定一试。选了猪颈肉荷包蛋饭、肥牛及猪颈肉金边粉,两个餐都非常抵食,饭餐的饭量好多,男人都够饱,$47仲要包冰茶,不错﹗饭旁有特色的汁,酸味味,好醒胃,而饭底原来有卤水汁,都好好𩠌饭。至于金边粉用自家特制汤底,唔太咸,金边粉比较幼,好索味﹗两个𩠌只要$28,喺沙田市中心,十分超值﹗人多食饭,所以仲叫左炸虾饼、沙爹鸡串烧两款小食。一样系价钱唔贵,脆脆地、暖暖地,加上传统泰式酱汁,冇得输。而沙爹串烧,味道不会过度浓烈,食完唔会好口渴。最后,仲叫左个青咖喱鸡配蒜蓉包,青咖喱味算浓,奶味重,有青咖喱香,配少少脆的蒜蓉包,绝对适合细食的我。整体来讲,价钱实惠,味道不错,在沙田食野又多一个选择。
整体来讲,价钱实惠,味道不错,在沙田食野又多一个选择。