2019-03-20
细细个时成日黎呢头,好耐以前同朋友黎食过一衣,但同屋企人就未试过,母亲大人唔想煮饭,就黎食套餐。环境小店一间,座位不多,大约十张枱以内,入到去有一种好居家既住家菜feel。餐牌有得散叫,亦有二人/三人/四人套餐,我地一行三人,谂到唔洗谂就拍板食三人套餐。三人套餐 $278/$308 拣左$308,汤一款配小菜三款,另外每人有一碗饭同一盅八宝茶。汤类五选一,拣左酸辣汤,而小菜有三十三款选择咁多,拣左花雕醉鸡、时菜狮子头、糖醋排骨。酸辣汤份量都几多,三人每人都分到2-3碗,非常足料,醋味好浓,酸度十足,后劲就带少少辣味,好开胃亦暖胃,加上汤料十足,如萝卜丝、木耳丝、猪肉丝等等,都几饱肚。花雕醉鸡是为冷盘,约有半只鸡份量,花雕酒味够浓烈,肉质颇嫩,渗到酒香,做头盘小菜一流。时菜狮子头有两大颗,旁边有冬茹,下面仲有津白做伴菜,肉质十分松化,酱汁以酱油做主调,咸咸甜甜咁,猪肉又索汁,带点肥肉,口感松化又有肉香,佐饭一流,不过呢个系三人套餐,如果有三颗就更好。糖醋排骨唔系我地既有印象茶餐厅果种糖醋排骨,颜色系酱油色而唔系橙红食,排骨亦非炸过,食落个汁有啲似狮子头,排骨全部已经去骨只得返肉,几贴心,
餐牌
三人套餐 $278/$308
酸辣汤
花雕醉鸡
时菜狮子头
糖醋排骨
唔系我地既有印象茶餐厅果种糖醋排骨,颜色系酱油色而唔系橙红食,排骨亦非炸过,食落个汁有啲似狮子头,排骨全部已经去骨只得返肉,几贴心,唔算重口味,质素正常。
八宝茶
食完之后会送上八宝茶,十分足料,有菊花、杞子、红枣等等,第一口好清,花香味清澈,愈饮到底愈清甜,未知底部系咪有加蜜糖,亦可以无限加热水,第二次加水后整碗比第一转八宝茶清甜好多,愈饮愈清甜。
总括而言,以上海菜餐厅黎讲,价钱唔贵,$308有成3款小菜,又有汤羹又包饭同八宝茶,最重要系冇加一,又有住家菜feel,抵食上海菜馆。