2010-09-22 87 浏览
上次,去 IFC Godiva 饮完杯香蕉朱古力特饮,个女 Sales 俾咗份中秋版 Catalog 我睇,起初,我唔打算买中秋系列朱古力及朱古力月饼;纯粹好奇攞Catalog 返屋企睇吓! 今次嘅Cataglue 设计跟往时复活节一样,可以打开成一张大海报。我想买中秋节朱古力礼盒,有两款口味:Milk Strawberry & Dark with Caramelized nuts.中秋节朱古力礼盒 :$185 / 16片 ( 平均 $11.56 / 片 )入到尖沙咀 Godiva,我问 Sales 有无中秋节朱古力礼盒?佢话卖哂礼盒!只有中秋节散装朱古力 :$150 / 20 片。OK 㖞!平咗又多咗!每片唔使 $10,平均 $7.5 / 片;好抵食呀!自家人食不在乎包装,只在乎食物嘅味道与质素,以及分享时嘅快乐!所以,我买咗中秋节散装朱古力,有两款口味:Milk Strawberry & Dark with Caramelized nutsMilk Strawberry ( 牛奶士多啤梨朱古力 ) 净重:5.4克成份:可可粉 30%, 固体牛奶 24%;含有奶及大豆。撕开包装纸,

Milk Strawberry ( 牛奶士多啤梨朱古力 )
净重:5.4克
成份:可可粉 30%, 固体牛奶 24%;含有奶及大豆。
撕开包装纸,已经闻到香甜嘅朱古力味,一咬开,见到士多啤梨籽!真系令我意想不到!味道甜中带士多啤梨独有嘅酸味!配搭好特别;味道出奇地夹!唔好睇少呢块薄薄嘅朱古力片,略有口感!士多啤梨迷必试!

Dark with Caramelized nuts ( 焦糖果仁纯朱古力 )
净重:5.4克
成份:可可粉 50%;含有果仁、奶及大豆。
唔知以为系黑朱古力配碎果仁粒,原来系焦糖果仁碎。虽然可可粉占 50%,但系被好甜嘅脆脆焦糖粒抢去风头,喧宾夺主!见到有果仁碎,反而食唔出!成块朱古力食落好甜!食完即刻饮咗1杯水。
个人不太喜欢呢款朱古力,可能系不太讨好,所以同好味嘅朱古力 pack 埋一齐!

我之前食过 72% 浓度朱古力片,对比之下,朱古力味更浓郁,略带苦味!亦没有这么甜,糖分较少。黑朱古力系朱古力中比较健康一款,可一尝朱古力滋味之余,又可补充一点 Energy ;不失为轻盈方便嘅下午茶。如果怕肥嘅女仔会较啱食!

另外,朱古力月饼系成吋厚嘅实心朱古力,听起嚟都怕怕;就算可以切开都系咁话,的确好 heavy !相信收到嘅人只有一时开心,见到个实心朱古力月饼未必开心!

服务:购买前后, Sales 两个样!

当日,9月11日(星期六),我著得 casual,唔同平日著得斯文。走入去 Godiva,Sales 见到有人走入去,都会叫欢迎光临;我走去揾中秋节朱古力礼盒,两个Sales动笃企喺度,好似对脚黏住地下,亦好被动,完全无意识走嚟问我有咩需要?系我走去问个Sales有无中秋节朱古力礼盒?话只有中秋节散装朱古力喺收银位度。好啦!我决定买散装朱古力!
当我俾完钱之际,个Sales叫我慢慢摆好$$及银包!然后,一位店长/店经理专登由收银位兜圈出嚟,亲手俾袋朱古力我!唔系就咁递俾我!我只系买 $150已经咁样,唔知买盒朱古力月饼会系点?
不过,上次我去 IFC Godiva ,Sales及收银都好有礼貌,由我走入去直至离开。但系我当日只系帮衬 $39 买杯饮品同埋一样著得 casual!
Godiva 中秋版 Cataglue
Godiva 纸袋设计十分简约
中秋节散装朱古力包装小巧精致
中秋节朱古力有两款口味
中秋节朱古力礼盒
中秋节朱古力月饼礼盒
2010-09-19
外卖自取
$150 (其他)
Godiva 中秋版 Cataglue
Godiva 纸袋设计十分简约