2023-04-17
今日同媽媽食飯,想搵間啱長輩口味嘅中菜,因為媽媽唔係好食得慣中菜以外嘅野😂 就搵左喺長沙灣附近嘅葉公館。我同媽媽都係夜晚都唔食飯,所以就諗住嗌d食得飽嘅餸。我地揀左片皮鴨、黑椒牛仔骨同埋鮮飽魚奇味雞煲。全部都係肉類🙈啱晒我呢d食肉獸😂片皮鴨我地揀左半隻,份量非常多,半隻有成9塊鴨肉咁多😍每一塊鴨肉都有一塊餅皮,數量岩岩好。鴨皮好香脆,配埋青瓜同蔥,清爽不油膩!而且都幾飽肚。黑椒牛仔骨,黑椒味道濃郁,好惹味!牛仔骨煮得岩岩好熟,好嫩滑多肉汁,肉質有彈性。好味!飽魚奇味雞煲,呢個雞煲,真係份量十足。一煲有成6隻飽魚咁多!真係估唔到!好抵食!而且飽魚好爽口彈牙,吸左醬汁嘅味道,非常惹味!雞件都啖啖肉,唔鞋口。最後食埋個紅豆沙糖水,唔會太甜,濃淡適中,食埋糖水真係好滿足呀☺️