2024-09-08
2024年8月28日 星期三暑假差不多完结,又系时候准备工作,今晚难得同老婆两个人放工之后去到旺角食饭,系网上面选择左呢间串烧餐厅,去到发现人气同客人都好多,幸好仍然有一张枱唔洗等位餐牌上面有好多食物可以选择,连海鲜都有好多款,价钱都唔算太贵,最平十几蚊就有一串串烧,所以我哋每样都要咗少少等咗一阵食物就开始陆续送上,首先有蒜蓉北海道扇贝,咁啱做紧优惠$98有两只,扇贝睇落都几大,咬落去完全唔硬,烧得啱啱好,上面仲加上蒜蓉同三文鱼籽,口感更加丰富跟住有芝士鸡肉墨西哥薄饼,个薄饼里面充满馅料,除咗有鸡肉芝士之外,仲有黄椒红椒,而且芝士仲可以拉丝添,味道有少少辣,外皮脆脆地,食一块都已经几饱之后有各款唔同嘅串烧,最左手边有厚烧玉子同烧日本甜心番薯,两款咬落去都甜甜地,烧玉子充满蛋香,仲可以食到一层层嘅蛋皮呢一个系烟肉芦笋卷,用烟肉包住芦笋一齐烧,食落去比起斋食烟肉冇咁油腻,芦笋咬落好脆身,又多水份再嚟有阴功猪,其实系猪肉上面沾上左冬阴功酱再一齐烧,冇谂过效果都唔错,味道酸酸辣辣,几惹味呢个系日本汁烧鱿鱼筒,份量都唔少,师傅已经将鱿鱼筒剪开一嚿嚿,方便进食,每一嚿都食到上面嘅酱汁,鱿鱼筒有咬口
呢个系日本汁烧鱿鱼筒,份量都唔少,师傅已经将鱿鱼筒剪开一嚿嚿,方便进食,每一嚿都食到上面嘅酱汁,鱿鱼筒有咬口但唔韧,仲完全冇软骨
再嚟有串烧豆腐同烧墨鱼丸,豆腐嘅外皮烧得好脆,里面仍然保持滑嫩,充满豆香,至于墨鱼丸烧完之后仍然保持弹牙,上面嘅调味粉同酱汁加得啱啱好
最后仲有烧翠玉瓜同烧粟米,翠玉瓜好厚身,而且份量都几多,烧完之后咬落去仲有好多水份,而烧粟米就有牛油嘅香味,同样地爽甜多汁
最后每人食咗三百几蚊,饱住个肚咁走!