2018-09-14
出街食饭,如果可以的话,梗系想食好D,但有时想,就未必做到,事关荷包就唔多应付到,餐厅厅咁深得港人心,都系因为佢价钱公道,食物质素不过不失,同省时省能姐。今日就同老豆去左位于南丰嘅百分百餐厅食饭。老豆叫左个男人最爱,至尊海南鸡饭($58),上台有D惊讶,果海南鸡摆盘又几靓靓Bor!食落个味道都一样唔错,真系几滑嫩下,同埋去哂骨呢下真系好感觉,简直系为懒人面设嫁!餐厅怕单调,仲有D萝卜丝、同白萝卜俾你拌下饭,个餐仲跟左鼓油 同埋 酸酸甜甜嘅酱点下鸡同拌饭。好食!干炒牛河系非常之难炒得好,河粉唔难,火唔够红,都好易炒到碎哂,同痴哂底,有D厨为左避免呢个情况会怒放油,但又会好油腻唔健康。呢个牛河虽然未去到好有镬气嘅程度,但唔断,调味刚好,色水都均匀,都算系唔错嫁啦。牛肉俾嘅份量略少,如果可以的话,俾少少菜会更加加分。
今日就同老豆去左位于南丰嘅百分百餐厅食饭。