2021-10-14
1934 浏览
今日重阳节,我就无去登高啦,反而一早就PLAN定放假同老公去边行街街未行街之前梗系要先填饱肚子啦,如果唔系会无energy消费!因为搭船过黎北角,所以就想近近地揾间餐厅食饭,今次就黎左IBIS嘅餐厅帮衬啦!事前做好RESEARCH,知道佢开12点,所以就较啱时间先过黎黎到先系12点05分岛,但系只系得返少量位置,因为大部份人都有BOOK台因为我同老公先系两个人,所以仲有得WALK IN(真好彩!)所以我都会建议大家黎之前先系BOOK台今日系假期,2人就$188加一,4人就$348加一餐牌上既野食就任选两款,我地要左I同J,自助吧有饮品、甜品、沙律同汤因为餐厅好多人,所以唔影自助吧了,改为用文字形式交待有乜野可以自助拎面包:方包、蝴蝶酥同埋牛角包汤:好似只有罗宋汤沙律:沙律菜、红菜头、洋葱、粟米⋯⋯甜品:芝士蛋糕、朱古力(定唔知TIRAMISU)同埋桂花糕饮品:奶茶、咖啡、橙汁、可乐、梳打水、水、仲有柠檬食左一阵沙律就上主菜啦,先系我嘅慢煮牛颌肉好淋!一切就散开,但系唔会散到好似煲汤猪肉咁,配以烧汁同埋薯蓉,好食!!薯蓉有牛油,所以一定好食又CREAMY老公叫嘅J 比我大份,系肉眼扒配薯
所以我都会建议大家黎之前先系BOOK台
今日系假期,2人就$188加一,4人就$348加一
面包:方包、蝴蝶酥同埋牛角包
汤:好似只有罗宋汤
沙律:沙律菜、红菜头、洋葱、粟米⋯⋯
甜品:芝士蛋糕、朱古力(定唔知TIRAMISU)同埋桂花糕
饮品:奶茶、咖啡、橙汁、可乐、梳打水、水、仲有柠檬
食左一阵沙律就上主菜啦,先系我嘅慢煮牛颌肉
薯蓉有牛油,所以一定好食又CREAMY
老公叫嘅J 比我大份,系肉眼扒配薯菜
两位先系$188,当然唔好对块扒有任何期望啦,但作为港式西餐黎讲就绝对收货啦
份量够 ,一定食得饱,黑椒汁唔会调得太辣或者太浓味,食到牛味又食到酱汁嘅味道 ,拎到平衡
本来仲想拎碗汤饮,但系因为食完个主菜都饱到不得了,仲要留肚食甜品,所以就无拎到
前前后后拎左四杯野饮,净系饮都饮饱🤣
甜品都唔记得左影相,只能口述
因为无晒朱古力个款,所以只系拎左芝士蛋糕同埋桂花糕
桂花糕就清清地食到桂花香,所以食左呢个先好食其他蛋糕
芝士蛋糕芝士味唔重,反而重甜味
不过我觉得都好味既
呢餐真系好抵!我同老公都饱左成个下奏,如果下次黎北角无乜IDEA都可以ENCORE