2023-02-12
话说喺新世纪睇完早场同老婆、外母饮茶,然后去咗北京楼排队等位。等左大约半个钟头就有位,坐低之后见到有个片皮鸭二人餐几抵食就试下。第一道先上个沙律,好似有啲格格不入,但系食鸭咁肥腻嘅食物之前黎啲素食都唔错。第二道系个时菜鲜鱼𡙡,略有啲咸,但系个人偏好稍为重味啲都可以接受。第三道系宫爆虾球,虾球炸浆好脆,肉质爽口,配上咕噜汁,好开胃。第四道系主菜片皮鸭,皮脆肉嫩,虽然片得偏薄,略为冻左啲啲,但系作为二人餐份量绝对足够,若然要挑的话,反而觉得块粉皮唔够热同太薄。第五道系蟹粉小笼包,中规中矩,系好味,必须趁热食。第六道再黎碗拌面,呢个面唔系难食,但基本上唔洗食,因为已经好饱。最后一道甜品系椰汁糕。作为二人餐黎讲,系非常抵食,其实四位都够食,而且上菜速度好快。你未食完一道,下一道已经送到上枱。特别一赞系,旺角店嘅侍应都好有礼貌,令食客有宾至如归嘅感觉。想食片皮鸭的话,可以放假早啲去试吓。
第五道系蟹粉小笼包,中规中矩,系好味,必须趁热食。
最后一道甜品系椰汁糕。