2019-06-29
呢日做下文青嚟到南丰纱厂行下,午餐拣咗嚟呢间王牌冰室食。除咗冰室之外,旁边仲有间王牌冰茶卖饮品~王牌冰室装修时髦,打正冰室旗号卖港式茶餐厅食物。呢日系weekday,南丰纱厂位置又唔算特别方便,但都座无虚席👍食物价格相宜,不错~特浓牛乳炒滑蛋叉烧虾仁双拼饭($58)一行入餐厅就见到大大只字「是是旦旦叉烧蛋饭」,梗系要试下佢!半熟牛乳炒蛋入口顺滑,配上厚切蜜汁叉烧同埋弹牙嘅虾仁🤤淋上甜豉油,香港茶记signature dish perfectly done 👍蒜香生炸鸡翼捞面($40)鸡翼好食,好入味好腍,唔错👍面底煮得啱啱好,唔会水汪汪,够干身。王牌西多(流心芝士)($34)西多士食得多,但馅系芝士嘅真系第一次食~面头无淋蜂蜜,净系搽咗牛油。切开就见到一丝丝芝士🤤外层蛋味好重,好脆身~虽然非常heavy,但真系食到停唔到口🤣-食完嘢仲去咗隔离王牌冰茶买嘢饮🤣焦脆奶盖•东方美人($35)推荐😍!奶盖上面洒上蔗糖,加以火炙,形成香脆嘅焦糖,口感一流;奶盖味道浓郁,两者十分match💯!叫咗微甜,所以甜度十分啱我口味~东方美人茶系第一次试,茶味几浓,正!冰糖洛神花脆梅茶($26)洛神花茶可以
除咗冰室之外,旁边仲有间王牌冰茶卖饮品~
王牌冰室装修时髦,打正冰室旗号卖港式茶餐厅食物。 呢日系weekday,南丰纱厂位置又唔算特别方便,但都座无虚席👍
食物价格相宜,不错~
半熟牛乳炒蛋入口顺滑,配上厚切蜜汁叉烧同埋弹牙嘅虾仁🤤
鸡翼好食,好入味好腍,唔错👍
面底煮得啱啱好,唔会水汪汪,够干身。
西多士食得多,但馅系芝士嘅真系第一次食~
面头无淋蜂蜜,净系搽咗牛油。
外层蛋味好重,好脆身~
虽然非常heavy,但真系食到停唔到口🤣
食完嘢仲去咗隔离王牌冰茶买嘢饮🤣
推荐😍!
叫咗微甜,所以甜度十分啱我口味~
东方美人茶系第一次试,茶味几浓,正!
洛神花茶可以选配乌梅/脆梅。
我哋拣咗嘅系脆梅,会比较酸,啱晒钟意酸味嘅我哋🤤
Menu (王牌冰室):
Menu (王牌冰茶):