2021-08-16
【一盅点心】 #长沙湾 #点心今日同咗个好耐冇见嘅打工仔朋友出嚟食饭,难得可以见面,梗系想揾个可以坐耐啲嘅地方,于是兴致勃勃咁去咗呢间一盅点心饮茶食点心。六拼烧卖组合($68)卖相味道都一流。六款口味,总有一款啱你心水——爆汁墨鱼(龙虾汁)、家乡糯米、干蒸牛肉、白雪带子、鲍鱼、怀旧烧卖——总共六款,每旧都爽口弹牙,饱满多汁,连个竹笼都系用特大号,可见每粒烧卖都具备一定份量。估唔到连鲍鱼带子都系真材实料,六粒各有特色而且味道令人惊艳嘅特色烧卖居然只系买呢个价钱,真系极之抵食。黑松露山珍腐皮卷($35)腐皮卷炸得相当香脆,每啖咬落口感脆卜卜,而且馅料亦十分丰富,加咗好多山珍野菌,令到呢碟腐皮卷嘅口感充满柔软以及香脆相互交错嘅层次感。原笼马拉糕($23)马拉糕相当大份,胀卜卜,而且相当松软。揿落去半秒内就识得自己弹返去原状,弹性完胜唔少市面上抗压能力堪忧嘅港孩级淋到爆糕点。呢笼马拉糕我比十个赞。香茜马蹄牛肉肠($28)粉肠皮口感带点嚼劲,牛肉滑够碎够稔,甚至令人谂起食吞拿鱼蓉𠮶种要断唔断、藕断丝连嘅连绵。系一碟食得出一份温柔嘅肠粉。凤爪排骨饭($40)不容小觑嘅一笼饭。佢虽则只系一笼饭,但佢
六拼烧卖组合($68)
黑松露山珍腐皮卷($35)
原笼马拉糕($23)
香茜马蹄牛肉肠($28)
凤爪排骨饭($40)
不容小觑嘅一笼饭。佢虽则只系一笼饭,但佢准确啲嚟讲系可以令你满足到上心口嘅一笼凤爪排骨饭。有时想食下凤爪但系又唔想叫一大笼,惊食到厌,呢笼凤爪排骨饭都有几块大大条嘅凤爪,可以一圆你嘅口瘾,同时间又有更多更饱肚嘅排骨,嫩滑而且软韧,好嚼又好食。想讲呢笼饭嘅味道真系几唔错,尤其大食鬼必点!
茶芥($4/人)
香片茶香浓郁。值得一赞嘅仲有服务态度,完胜唔少所谓高级嘅「西」餐厅。侍应哥哥观察入微,见到我哋饮晒茶就主动过嚟添水,顺手帮我哋斟埋茶,咁嘅服务质素直头五星级啦。
真心呢间餐厅好好,不论食物不论服务都上得台面。要讲缺点,只可以话系店面装潢唔够「高级」同时又唔够「传统」,不然佢如果份量减一半,价钱提高两三倍,吊高嚟卖,应该就会多好多人排队帮衬(真心戥佢觉得可惜😢)
———————————————
#一盅点心
一盅点心 (长沙湾)
长沙湾青山道152号地舖