2020-07-03 3835 浏览
📌 Lamlam脷~太子一直都好想食匀全香港嘅千层蛋糕店😆今次专登嚟到太子试呢间由网店变成实体店 专门售卖千层蛋糕嘅小店🍰未开门之前已经排晒长龙 好夸张😯我都等咗大概半个钟先入到去买但其实个人认为唔使咁早到😂食完大概一点九老板娘话仲有货卖 通常三四点就会买清光🤫小店每日都售卖不同味道嘅千层蛋糕 大家如果想买嘅话就要留意住佢哋IG每日公布嘅味道 @lamlamli_bakery 每人限购两件 切件不设预留蛋糕每件三十几蚊 堪称平民版Lady M!堂食大概有六个位 大多数人都系买外卖走发现佢六吋蛋糕都几抵 下次朋友生日可以喺度订🤪1️⃣ 抹茶流心千层蛋糕 𝗠𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟯𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)呢款系佢哋嘅招牌之一 每次都最快卖晒😜抹茶流心卖相真系好吸引😍表层都铺满抹茶粉 每一层皮都好薄😋抹茶味好浓烈 带有苦涩味🍵cream算系几幼滑轻盈一笃落去抹茶流心流晒出嚟𠮶下真系好治愈😚但系食到最尾都有少少腻 适合两个人share食😆2️⃣乌龙茶芝士奶盖千层蛋糕 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗠𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲
📌 Lamlam脷~太子

一直都好想食匀全香港嘅千层蛋糕店😆
未开门之前已经排晒长龙 好夸张😯
我都等咗大概半个钟先入到去买
但其实个人认为唔使咁早到😂
食完大概一点九老板娘话仲有货卖 通常三四点就会买清光🤫
每人限购两件 切件不设预留
蛋糕每件三十几蚊 堪称平民版Lady M!
堂食大概有六个位 大多数人都系买外卖走

抹茶味好浓烈 带有苦涩味🍵
cream算系几幼滑轻盈
一笃落去抹茶流心流晒出嚟𠮶下真系好治愈😚
但系食到最尾都有少少腻 适合两个人share食😆

2️⃣乌龙茶芝士奶盖千层蛋糕 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗠𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟯𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)
见系新味就谂住嗌下嚟试😗
呢个千层蛋糕流心嘅感觉就冇抹茶咁澎湃
乌龙茶味都几突出 唔会比芝士奶盖味遮盖味道
但系觉得食落呢个组合唔系话特别好味😕
芝士奶盖偏咸 反而令到整体好腻😔

💡整体嚟讲 以呢个价钱食到咁嘅质素算系几唔错
性价比几高 经过旺角可以顺便买埋😝下次想试埋其他味
不过前排食过观塘Holam 嘅千层蛋糕觉得更加好味 个皮系更加薄同cream冇咁腻!好出色😍
不过返到屋企嘅时候千层蛋糕啲cream融晒 所以就冇影到相俾大家睇
lamlamli同Holam都系千层蛋糕控不可错过的两间店🤣

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整体味道😋: 7/10
性价比💵: 8/10
打卡指数😍: 8/10
环境服务🥂: 8/10
推荐指数👍🏻: 7/10
🍴: Lamlam脷
📍: 太子界限街12号地下A2号舖
🔍: 13:00-19:00(Tue-Sat) *Mon OFF*

☞︎ 同地区餐厅 #hkhungryfoodie太子
☞︎ 同类型餐厅 #hkhungryfoodie西式