2018-07-31
大埔平民美食云集,今次我就拣左间日本拉面店,价钱相当经济,午市时间一个拉面都只系$68咋!!! 令人相当好奇,到底呢个价钱可以食到咩质素既拉面小店日式既装潢,由趟门到店内既枱櫈都以木为主,并且摆放住艺妓公仔,再配上柔和既灯光,有种令人放松既感觉😌本身想试埋呢度既大阪烧、章鱼丸子,但原来晚市先有😣…咁今次唯有试左拉面先啦。其实我系想试香菜鸣既,不过由于朋友唔中意食芫茜,所以拣左再普通既一鸣拉面,而好辣既朋友就拣左焰鸣拉面一鸣拉面 (普通面质太面、多葱、猪软骨、猪骨浓汤) $68第一眼望去感觉配料几多,唔单止葱多,连猪软骨都几多,完全见唔到面!! 😯溏心蛋非常诱人,蛋白滑嫩,蛋黄香😋;汤底唔会好杰,食完唔会有黏口感,个人觉得咁样岩岩好。由于食少少辣,所以点左一只辣椒仔既唐辛酱;未捞之前D汤比较清淡,捞左之后,觉得有提味既效果🤤猪软骨份量都唔少,不过就碎左D,而且感觉炆得未够耐,软骨位仍然硬得制😐;焰鸣拉面 (硬面质太面、普通葱量、叉烧、秘制地狱酱猪骨汤) $68一直我都比朋友食得辣,但佢呢碗两只辣椒既拉面,真心顶唔顺,真系好辣!! 😣而且佢既辣呛过猪骨既味,饮落除左辣之外,就无其他噜,所以
一鸣拉面 (普通面质太面、多葱、猪软骨、猪骨浓汤) $68
一直我都比朋友食得辣,但佢呢碗两只辣椒既拉面,真心顶唔顺,真系好辣!! 😣而且佢既辣呛过猪骨既味,饮落除左辣之外,就无其他噜,所以我地一致认为一鸣好食D。🤔
叉烧都比得几慷慨,有三大块,而且相当厚身,不过肥瘦分部得唔系咁靓,底部肉质又鞋又干,但近皮位就太多肥膏🤐
套餐炸鸡加可乐 ($20)
热辣辣炸鸡共有四件,以呢个价钱黎讲,份量算多;
我估系鸡脾肉,食落唔觉得鞋,不过调味偏淡,点酱食比较好味
通常拉面店比较少加一,但呢度有,所以计番落个面度,唔系话特别平。但其实呢度既小食都几多人推荐,如果午市都提供埋就更好