2021-06-19
铜锣湾厚福街出名多嘢食,今次食嘅胡炉之前一路走开中价精品火锅路线,最近仲推出左超抵嘅$298半自助任食火锅,虽然系半自助,不过质素依然好高,同出边单点精致火锅有得比首先系选择汤底,有鸡煲、醉鸭煲或者猪手煲。作为鸡煲爱好者梗系拣鸡煲啦,鸡煲汁都几香浓,鸡有鸡味份量亦都好多,不过唔算太滑嫩。随汤底上枱嘅系时令海鲜拼盘,胡炉牛拼盘及手工丸饺拼盘。呢三款都只系包一份,但系其实份量都非常之多,我同我老公食完呢对食物已经觉得好饱。时令海鲜拼盘有扇贝、大虾、蚬、蚝、花甲,样样材料都好新鲜,尤其系个扇贝,非常鲜甜一啲腥味都冇牛拼盘有三样嘢,其中牛舌好香口好重牛味,亦都唔会太轫。黄牛就比较轫,但牛肉味都算重。豚肉最有惊喜,肥瘦均匀,入口好香嘅油脂味,口感一流。手工丸饺共有六款,基本上样样都好好食,食得出系自家制作。推介黑松露墨鱼丸,口感非常弹牙爽口,黑松露味劲香,但又唔会过分到抢去墨鱼嘅鲜甜味。泰王鲜虾云吞都系推介,虾劲大只,云吞非常足料,皮薄涵靓。基本上食咗以上嘅嘢已经非常饱肚,我哋仲叫咗少少配料去食,都正常水准。我哋加咗$38 (每位)任饮,饮品种类都几丰富,我唔钟意饮汽水,但系都有几款无糖茶。
时令海鲜拼盘 有扇贝、大虾、蚬、蚝、花甲,样样材料都好新鲜,尤其系个扇贝,非常鲜甜一啲腥味都冇
牛拼盘 有三样嘢,其中牛舌好香口好重牛味,亦都唔会太轫。黄牛就比较轫,但牛肉味都算重。豚肉最有惊喜,肥瘦均匀,入口好香嘅油脂味,口感一流。
手工丸饺共有六款, 基本上样样都好好食,食得出系自家制作。推介黑松露墨鱼丸,口感非常弹牙爽口,黑松露味劲香,但又唔会过分到抢去墨鱼嘅鲜甜味。泰王鲜虾云吞都系推介,虾劲大只,云吞非常足料,皮薄涵靓。